Belföld

Veronai buszbaleset – nyílt levélben tiltakoznak a szülők

Még idén elkezdődhet a veronai buszbaleset tárgyalása Olaszországban – számolt be az ATV Híradó. A gyászoló családok elhúzódó perre számítanak. Közben a szülők nyílt levélben tiltakoznak a tragédiában érintett buszos cég és dolgozói ellen.

Nyíltan felszólítjuk a Pizolit Kft. dolgozóit, hogy felelősségük tudatában tegyék meg azokat a lelkiismereti lépéseket, amit idáig nem tettek meg

– többek között ez a mondat is olvasható az áldozatok családjainak nyílt levelében, amelyet a napokban küldenek el a buszos cég dolgozóinak. Ebben összegyűjtötték a baleset óta tudomásukra jutott információkat és tapasztalataikat. A januári balesetben a budapesti Szinyei Merse Pál gimnázium diákjai, tanárai és kísérők – összesen 17-en – haltak meg, miután buszuk a szalagkorlátnak hajtott és kigyulladt.

A nyílt levél írói szerint a buszos cég bűnszövetkezetet működtet a pótüzemanyag-tartályok beszerelésével. Úgy látják, hogy az ezekben illegálisan szállított üzemanyag felveti az áfa- és a jövedéki adó csalást is.
Krizsány László a lányát vesztette el a szerencsétlenségben, aki szerint

Óriási papírmunkának kell állni a háttérben, hogy ezt legálisan tudják működtetni. Ahogy a törvényeket ismerjük, jövedéki adónak számít a benzin. Átlépni a határt plusz tartállyal nem lehet. A jogszabályok értelmében annyi benzint lehet átvinni, ami a hivatalos tartály, plusz 100 liter

A busztársaság vezetője hónapokkal ezelőtt még tagadta a póttartályok létezését, a szülők azonban azt is megtudták, hogy egy hulladéklerakóban találták meg ezeket a nyomozók.

„Tudjuk, hogy az első vizsgálat nagyon gyorsan megtörtént a baleset után, akkor megtalálták a póttartályokat a Pizolit autóbuszaiban, majd egy második vizsgálat következett néhány nap múlva, amikor már az összes tartály ki volt szerelve.

A cég vezetője nem akarta kommentálni a levélben leírtakat.

(Kiemelt fotó: MTI/EPA/Vigili Del Fuoco)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik