Belföld

Vadai visszavonná a jogtalan ukrán nyugdíjakat

Vadai Ágnes (Array)
Vadai Ágnes (Array)
Szerinte mára tízezer fölé nőhetett a magyar nyugdíjat igénylő ukránok száma.

A Demokratikus Koalíció kormányra kerülve felmondaná azt az egyezményt, amely alapján ukrán állampolgárok jogtalanul juthatnak magyar nyugdíjhoz. A csalással szerzett járandóságokat visszavennék, az érintetteket felelősségre vonnák – közölte a párt alelnöke.

Vadai Ágnes azt mondta, évről évre egyre több ukrán jelentkezik magyar nyugdíjért. Ezt még az 1962. évi, a Szovjetunió és a Magyar Népköztársaság közötti szociális megállapodásról szóló egyezmény alapján tehetik meg.

Több mint 13 milliárd forint megy ukrán, orosz nyugdíjasokra
Egy 53 éves egyezmény alapján jár nekik.
Ukrán nyugdíjakat fizet Magyarország
Ukránok tömegei kapnak Magyarországról nyugdíjat, ami alaphangon évi 10 milliárd forintba kerül.

Az ukránnál lényegesen magasabb magyar nyugdíjhoz nem kell más, csak egy állandó magyar lakcím, a határ menti falvakba való fiktív bejelentkezési lehetőséget pedig már interneten is kínálnak negyvenezer forintért.

300 ezres nyugdíjt szerezhetnek olyanok, akik nem is Magyarországon élnek
A Célpont szerint dübörög a nyugdíjturizmus.

A független képviselő azt mondta, a határ menti településeken az elmúlt hat évben megkétszereződött, megháromszorozódott a bejelentett lakosok száma. 2010-ig ezer alatt volt a magyar nyugdíjat igénylő ukránok száma, az utolsó ismert, 2015-ös információk már mintegy 2200 főről szólnak.

Vadai Ágnes “él a gyanúperrel”, hogy ez az adat mára tízezer fölé nőhetett.

Szerinte aki igazán nagyot akar “kaszálni”, az hamis iratokat is szerez egy jól fizetett ukrajnai állásról, amely alapján akár háromszázezer forintnyi magyar járandóságra is jogosult lehet. Mint mondta az egyezmény felmondását már a Bajnai-kormány előkészítette, az Orbán-kormánynak csak az okmányokat kellett volna kicserélnie, mégsem tette meg. Ehelyett arra hivatkoznak, hogy az ukrán fél halasztja a tárgyalásokat.

Magyarország bármilyen jogi lépést megtehet az ellen, ami az érdekeit sérti – felelte arra a felvetésre, hogy egyoldalúan felmondható-e az egyezmény. A felelősségre vonás már a bíróság dolga lesz – mondta arról, hogy miként lehet jogi lépéseket tenni olyan emberek ellen, akik soha nem is éltek Magyarországon.

A

idős néni, nyugdíjas, nyugdíj (Array)
Utánajártunk, hány halott után vesznek fel magyar nyugdíjat Ukrajnában
Megkérdeztük a nyugdíjbiztosítót, meglepő választ kaptunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik