Belföld

Tiborczék több mint félmilliárdos hitelből vettek földet

  • Nagyon bátran adósították el magukat a miniszterelnök környezetéhez tartozó családok, amikor állami termőföldeket vásároltak.
  • Tiborcz Istvánék hatalmas birtokot alakítottak ki Tükröspuszta körül, és mindent hitelből fizettek.
  • A Mészáros család tagjai 1,1 milliárd forintot vettek kölcsön az OTP-től.
  • A “nagy állami földet nagy állami támogatású hitelből” receptnek nincs kockázata, mert a bankban is többet kamatozik a milliárdosok pénze, mint amennyit havi részletben ki kell fizetniük.
  • Egy átlagos magyar háztartás a felcsúti milliárdos földhitelének 217-ed részét meri bevállalni 2017-ben.

Az átlag magyar állampolgár óvatos a hitelfelvétellel. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a háztartások a devizahitelek tömeges bedőlése óta ritkábban fordulnak a bankokhoz kölcsönért: 2017 közepén 5,3 millió forint volt egy átlagos magyar háztartás hitelállománya, ami majdnem 3 millióval alacsonyabb szám, mint az öt évvel ezelőtti adat.

Magyarok, akik bátran vehetnek fel kölcsönt

Az Orbán-kormány az állami földvagyon privatizációját eleve azzal a szándékkal indította, hogy új földbirtokos-réteget hozzon létre. 2015-ben és 2016-ben magánszemélyek árveréseken szerezhették meg a szántóföldeket, fejenként legfeljebb 300 hektárnyit. (Ez annyi, mint a Városliget és Erzsébetváros együttes területe. A Városliget az állatkerttel, a vidámparkkal és csónakázó tóval együtt nagyjából 100 hektárt tesz ki, a VII. kerület pedig majdnem pont 200 hektár.)

A maximálisan megengedett méretű termőföld megvásárlását persze csak kevesen engedhették meg maguknak, mert a hektáronkénti átlagár már tavaly jócskán meghaladta az 1 millió forintot. A falvakban lakó helyi gazdák többsége a statisztikák szerint csupán apró földeket tudott vásárolni, de a kormányzati szándéknak megfelelően kialakult az a réteg is, amelyben minden családtag – apa, anya, gyerek – megvette a maga Városligetét és Erzsébetvárosát.

Az állam a miniszterelnök szűkebb pátriájában, Fejér megyében hirdette meg eladásra a legtöbb mezőgazdasági területet.

Volt is rá vásárlói igény: két Orbán Viktorhoz közelálló család, a Tiborcz és a Mészáros família például összesen 2,7 milliárdot költött arra, hogy állami földet vegyen: ebből 1,71 milliárdot hitelből fizettek.

Öt Városliget Tiborczéknak

Tiborcz István, Orbán Viktor veje a régi családi birtok, a Felcsúttól alig 6 kilométerre fekvő Tükröspuszta kibővítését célozta meg. Tiborcz nővérével és édesapjával összesen 492 hektár, azaz majdnem 5 városligetnyi termőföldet vásárolt Bicske és Mány térségében, 559 millió forintot hagyott ott a liciteken.

A 24.hu összesítése szerint Tiboczék a teljes pénzösszeget, tehát mind az 559 millió forintot banki kölcsönből fedezték. Tiborcz István az utóbbi időben ingatlanvállalkozónak tekinti magát, cégein keresztül újabb és újabb nagyértékű irodaházakat, villákat, kastélyokat vásárol Budapesten és szerte az országban. Az ingatlanozás a cégeken keresztül megy, a földvásárlások miatt azonban saját nevére is került 180 milliós banki adósság.

Tiborcz István
Forrás: 7/24

A Gránit Bank, amely rendszeresen finanszírozza Tiborcz és barátja, Szivek Norbert MNV-vezérigazgató milliárdos ingatlanprojektjeit, a család minden tagját ellátta földhitelekkel. Tiborczékat jelenleg 12 hitelszerződés köti a pénzintézethez.

12 és fél Városliget Mészároséknak

Még nagyobb összeget invesztáltak Mészáros Lőrincék. A szűkebb család, a felcsúti polgármester, a felesége, két lányuk és fiuk együttesen 1257 hektárt vásárolt meg, ami 12 és fél Városligetnek felel meg.

A főként vasútberuházásokban utazó R-Kord Kft. és a többi Mészáros-érdekeltség jelzálogterhei a nyáron elérték a 10 milliárdos  nagyságrendet.

Információink szerint Felcsút polgármestere a szántókért eközben több mint 1 milliárd forintot saját zsebből fizetett ki, de a család tagjai, beleértve őt magát is, 1 milliárd 154 milliós hitelt is bevállaltak, amelyet az OTP fizetett ki nekik.

A felcsúti Mészáros-klán tényleg számottevő részt szerzett meg a Fejér megyében elárverezett állami földekből, de valójában korántsem ennyi földön gazdálkodnak. Mészáros Lőrinc testvérének szántóit és a családi mezőgazdasági cégek, például a Búzakalász 66 Kft. haszonbérleti területeit is beszámítva összesen 3800-3900 hektár került az érdekeltségi körükbe. Ez azt jelenti, hogy Mészárosék földjei lefednék az V., a VI., a VII., a VIII., a IX. és a XIII. kerület területét, a teljes pesti belvárost a Népszigettől a Csepel-sziget bejáratáig.

Fotó: 24.hu/Berecz Valter

De kell-e aggódniuk az újdonsült földbirtokosoknak az adósságcsapdától?

A 24.hu által megkérdezett mezőgazdasági szakértő szerint az adósoknak nincs oka az aggodalomra. A gazdaságossági számítások szerint ugyanis nagyüzemi körülmények között még a relatíve magas Fejér megyei földárak mellett is hamar ki lehet termelni a hitelösszeget. A repce és a napraforgó termesztése kiemelkedő hasznot hozhat, és már a 20 éves futamidő felénél visszajöhet a szántóföld ára. Az állam által garantált kedvezményes hitelek pedig annyira kedvezményesre sikerültek, hogy a tehetős vásárlók jobban jártak, ha hitelhez folyamodtak, és saját pénzüket valahol kamatoztatták, mert a kamatból több pénz folyt be, mint amennyit a földhitel törlesztő részleteire ki kellett fizetniük.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik