Belföld

Bicskei gyermekotthon – zárt ajtók mögött megkezdik a pert

Várhatóan zárt ajtók mögött tárgyalja hétfőtől – a vádismertetés után – a bicskei gyermekotthon vezetőjének nagy vihart kavart gyermekmolesztálási ügyét a Székesfehérvári Törvényszék. A perbeszéd és az ítélethirdetés nyilvános lesz, de az eljárás más szakaszában újságírók nem tartózkodhatnak majd a teremben.

Az intézményvezető elleni vád egyebek mellett folytatólagosan megvalósított, nevelése, felügyelete alatt álló, tizenkettedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett szexuális erőszak bűntette. De nem egyedül áll bíróság elé. Az egyik nevelőnek is felelnie kell, méghozzá tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett szexuális visszaélés bűntette és kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt.
A vádirat szerint a férfi 1996-tól 26 éven át töltötte be a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon és Általános Iskola igazgatói tisztségét, és egyben 2011. augusztusáig az ott elhelyezett kiskorú gyermekek gyámja volt. A másodrendű vádlott pedig 2015. augusztusától 2016. márciusáig gyermek-és ifjúságvédelmi asszisztensként és növendékügyi előadóként dolgozott az intézményben. Előbbi elkövető a vád szerint

két, a cselekmény kezdetekor a 12. életévét be nem töltött, a nevelése, felügyelete alatt álló kiskorú személlyel éveken keresztül – egyikük esetében mintegy hat éven át – több alkalommal szexuális cselekményt végzett. További három, a cselekmény kezdetekor a 14. életévét be nem töltött, nevelése, felügyelete alatt álló sértettel – egy esetben mintegy nyolc éven, másik esetben öt éven keresztül végzett szexuális cselekményt, egy másik ilyen korú tanulót pedig megpróbált rábírni arra, hogy vele szexuális cselekményt végezzen, aki azonban ettől elzárkózott. Ezen felül az I. rendű vádlott másik két, az intézetben elhelyezett, 18. életévét be nem töltött sértettel szemben tanúsított súlyosan szeméremsértő magatartást. Egy további ilyen korú sértettel pedig rendszeresen szexuális cselekményt végzett, míg egy másik, 15. életévét be nem töltött kiskorúhoz megpróbált szexuálisan közeledni, súlyosan megszegve ezzel a feladatából eredő kötelezettségét és veszélyeztetve a kiskorú sértettek erkölcsi és érzelmi fejlődését.

A vád szerint az említett nevelő pedig

nevelése, felügyelete alatt álló, 14. életévét be nem töltött sértettel egy alkalommal szexuális cselekményt végzett. További három esetben pedig a 14. életévét betöltött sértettekkel szemben fennálló hatalmi, befolyási viszonyával visszaélve végzett velük szexuális cselekményt, súlyosan megszegve ezzel a feladatából eredő kötelezettségét és veszélyeztetve a kiskorúak erkölcsi, érzelmi fejlődését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik