Belföld

Vádat emeltek a fideszes polgármester ellen

Megszületett a vádirat Mondok József ellen az elhíresült vadászház ügyében.

Az korábban eldőlt, hogy Mondok Józsefnek vissza kell fizetnie a 35 millió forintos támogatást, amit a vadászházra kapott, most pedig az ügyészség is vádat emelt a település fideszes polgármestere ellen. A Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség az elsőrendű vádlottat

jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalással, közokirat-hamisítással és hamis magánokirat felhasználásával vádolja.

Két társának bűnsegédként kell felelnie a bíróság előtt.

Az elsőrendű vádlott családi cége az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alaptól kapott 2014-ben és 2015-ben, két részletben 35 millió forint támogatást egy vadászház építésére, de kiderült, hogy házban saját maga és felesége lakik.

Beköltözött a pályázati pénzen épült vadászpanzióba az izsáki polgármester
Mondok József úgy gondolta, inkább nem adja ki a szálláshelyet, maga cuccol oda.
Az izsáki polgármester szerint abszolút működik az EU-támogatásból épült vadászház, ahova beköltözött
Nagy elkeseredettségében azt mondta, ott kellene laknia, csak azt felejtette el, hogy ott is lakik.
Már tagadja az izsáki polgármester, hogy beköltözött az EU-s pénzből épült panzióba
Mondok József azt mondta, a vendégekre vonatkozó dokumentációt átadta az államkincstár vizsgálódó munkatársainak.

Az ügy másodrendű vádlottja a cég bejegyzett képviselőjeként – okiratok aláírásával, benyújtásával – szándékosan segítséget nyújtott hozzátartozója bűnös tevékenységéhez.

Vadász(házi) (köz)feladat?

Az elsőrendű vádlott az általa vezetett önkormányzat nevében eljárva 2016 márciusától 2017 januárjáig szabálytalanul vett igénybe közfoglalkoztatás érdekében nyújtott támogatást. Egy közfoglalkoztatott a jelenléti ívek szerint a Helytörténeti Múzeumban dolgozott, valójában az elsőrendű vádlott cégének vadászházában végzett különböző feladatokat. Ebben az önkormányzat egyik dolgozója – az ügy harmadrendű vádlottja – segített.

Az ügyészség szerint ezzel a költségvetésnek több mint 900 ezer forint vagyoni hátrányt okoztak, amelyet az elsőrendű vádlott 2017 novemberében megtérített.A sajtóban 2017. január 25-én jelent meg hír arról, hogy Izsák polgármestere maga használja az EU-támogatásból általa épített vadászpanziót. Az ügyben több ellenzéki párt is feljelentést tett és az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz fordult.

A Miniszterelnökség június 19-én közölte, hogy Mondok Józsefnek vissza kell fizetnie a “Vadászház építése megnevezésű fejlesztésre” felvett támogatást, miután a Miniszterelnökség kérésére a Magyar Államkincstár 2017. január 26-án rendkívüli ellenőrzést folytatott le és megállapította, hogy a szálláshelyet szabálytalanul, magáncélra használják.

Pörög a biznisz az izsáki polgármester cégeinél, százmilliós támogatásokat kapnak évente
A vadászházról elhíresült izsáki polgármesternek nincs oka a panaszra.

Kiemelt fotó: MTI/Komka Péter

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik