Belföld

Összetört pengét akartak lenyeletni osztálytársai a békési fiúval

Bíróság elé állítanak egy 15 éves békéscsabai és egy 14 éves békési fiút, akik összetört pengét akartak itatni 13 éves társukkal. Különös kegyetlenséggel elkövetett súlyos testi sértés bűntettének kísérlete miatt emeltek vádat ellenük.

A vádirat szerint az érintettek a 2016/2017-es tanévben osztálytársak voltak egy békéscsabai általános iskolában. A vádlottak gyenge eredményeket produkáltak, akadtak gondok a magatartásukkal, míg a fiú, akire rászálltak jó tanuló és jó magaviseletű diák volt.

A tanév alatt többször előfordult, hogy a páros különböző módokon zaklatta a gyereket, például eldugták az ivópalackját vagy nagy mennyiségű citrompótlót tettek bele, ezen felül az elsőrendű vádlott vádlott többször megpofozta és megrúgta. A bántalmazott gyermek családja azonban akkor még nem tett feljelentést, hogy elkerüljék a további konfliktusokat.

Az elsőrendű vádlott – miután megbeszélte társával – április 19-én egy  borotvapengét vitt magával az iskolába, ezt darabokra törték, és a penge felét, illetőleg egy negyed éles pengedarabot az utolsó órán észrevétlenül a fiú műanyag ivópalackjába tettek, amelyben ekkor tea volt.

Csak a véletlenen múlt, hogy óra után nem ivott bele a pengedarabokat teledobált ivópalackba, hanem hazament. Otthon az édesanyja vette észre azokat, amikor kiöblítette a palackot.

A rendkívül vékony, éles, hegyes pengedarabok szájba vételkor, lenyeléskor a szájban, a garatban és a nyelőcsőben jelentős érsérüléseket, mély, vágott, szúrt lágyrész sérüléseket okozhatnak. Ezek a 8 napon túl gyógyuló sérülések a sértettnek az átlagost jóval meghaladó fájdalmat okoztak volna.

Az ügyészség a fiúkkal szemben felfüggesztett fogházbüntetés kiszabására tett indítványt, azzal, hogy  a szabadságvesztés felfüggesztésének próbaideje alatt álljanak pártfogó felügyelet alatt. Az ügyet a Békéscsabai Járásbíróság tárgyalja majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik