Belföld

Ezredes lesz a kormánymegbízottakból, de nem hívhatják be őket katonai szolgálatra

Az önkéntes tartalékos rendszert népszerűsítik egyenruhába öltözve.

Bár időről időre jelennek meg hírek arról, hogy megyei kormánymegbízottakat avatnak tartalékos katonatisztté, őket nem lehet tényleges katonai szolgálatra behívni – írja a 444. A portál a Csongrád megyei Juhász Tündét kereste meg, akit múlt csütörtökön ezredessé avattak.

Juhász Tünde részletes levélben magyarázta el, mivel jár a kormánymegbízottak tartalékos szolgálata. Mint írta, tavaly novemberben a honvédelmi miniszter ismertette a tartalékos rendszer megújításának programját a kormánymegbízottak előtt, és arra kérte őket, hogy csatlakozzanak az önkéntes tartalékos rendszerhez. A kormánymegbízottak tartalékos ezredesként szerelnek fel, „szemlélő” szerepet töltenek be.

Katonai és társadalmi eseményeken viselhetik a tartalékos egyenruhát, személyes példájukkal népszerűsítve az önkéntes vállaláson alapuló katonai szolgálatot. Részt vesznek a tartalékosoknak szervezett kiképzési és egyéb katonai programokon, de amellett, hogy nem behívhatók tényleges katonai szolgálatra, honvédelmi alegységek sem kerülhetnek a parancsnokságuk alá.

Juhász Tünde elárulta: kiképzésen még nem vett részt, de az önkéntes tartalékos szolgálathoz ez is hozzátartozik. Az első évben ez 120 óra több alkalomra elosztva, rugalmasan igazodva a tartalékosok elfoglaltságaihoz. A későbbiekben ismétlő kiképzési foglalkozásokon kell részt venni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik