Belföld
Nyíregyháza, 2017. szeptember 28.
Simicskó István honvédelmi miniszter (j) és Iain Lindsay brit nagykövet egy Land Rover terepjáróban a visszafogadó ünnepség után az úgynevezett inkurrencia anyagok átadásán a nyíregyházi Kossuth téren 2017. szeptember 28-án. A brit haderõben feleslegessé vált ruházati anyagokat - tízezer készlet gyakorlóruhát - és a jó állapotú technikai eszközöket - harminc Land Rover terepjárót - az önkéntesek kiképzéséhez és felkészítéséhez használja fel a honvédség.
MTI Fotó: Balázs Attila

Vaskos bankókért mehet el ön is katonának

24.hu
24.hu

2017. 09. 28. 20:08

Nem elvetendő az összeg, amit a tartalékosok kapnak majd a honvédelmi miniszter szerint. Újraszerveznék a magyar haderőt, hogy ütőképesebb legyen.
Korábban a témában:

A kormány 2026-ra húszezer fős honvédségi tartalékos állomány felállítását tervezi – mondta a honvédelmi miniszter csütörtökön Nyíregyházán. Simicskó István a Magyar Hadtudományi Társaság által rendezett, a “Hadtudomány és társadalom, különös figyelemmel a Tiszántúlra” című konferencián megtartott előadásában kiemelte, hogy a rendszerváltás óta a honvédség képessége és létszáma jelentősen zsugorodott. Ezen segítene a tavaly elindított Zrínyi 2026 program, ami az elmúlt 25 év legátfogóbb és legkomplexebb honvédelmi és haderőfejlesztési projektje – tette hozzá.

A program honvédelmi ága elsősorban a tartalékos rendszer területi elven történő újjászervezését jelenti. A 2018-as választásokig hátralévő időszakban mintegy ezer tartalékost vesz fel a honvédség – közölte Simicskó, aki szerint hamarosan két turnusban tesznek majd esküt az új tartalékosok.

A miniszter jelezte, 2010-ben mindössze 17 tartalékos katonája volt a honvédségnek, aminek fő oka a 2004-es, az általános hadkötelezettséget megszüntető törvénymódosítás volt. Jelenleg több mint 5000 tartalékos van, ám ez nem “valós képességekkel” rendelkező állomány. Simicskó kijelentette, hogy szükség van a fiatalokra a honvédségben, ehhez nyújt segítséget például a nyíregyházi önkormányzattal az aláírt megállapodás, aminek értelmében Nyírteleken kiképző század állhat fel.

A miniszter az önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálat előnyeit kiemelve azt mondta, hogy szerződéskötés után bruttó 31 215 forintos belépési díjat kap a jelentkező, ehhez jön még az évente bruttó 127 500 forintos rendelkezésre állási összeg. Ezeken felül a szolgálati idő alatt utazási költségtérítés, ingyenes ruházat és élelmezés, valamint laktanyai elhelyezés is jár a tartalékosnak, akinek egy alapkiképzést teljesítenie kell.

A programban ösztöndíj is adható felsőoktatásban tanuló jelentkezőknek. A tanulmányi idő alatt megkötött szerződés fejében félévente 37 458 forint adható, a tiszt- és altisztképzési modulban pedig megemelhető ez a díj – sorolta Simicskó, aki szerint ez a pénz a rendelkezésre állási díjjal és más juttatásokkal együtt már

nem egy elvetendő összeg.

A további előnyökről a miniszter megjegyezte, hogy az idén januárban megalakult Honvédelmi Sportszövetség hasonló tevékenységet fog ellátni, mint az 1990-ig működő, sport- és szabadidős tevékenységeket szervező országos félkatonai szervezet, a Magyar Honvédelmi Szövetség (MHSZ). A Honvédelmi Sportszövetség technika- és küzdősportokkal, lövészettel, járási lőterek létesítésével is próbál kedvet csinálni a fiataloknak a tartalékos katonai léthez.

(MTI)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.