kossuth-díj (kossuth-díj, )
Belföld

Néhány nyugdíjas művész nagyon jól jár

Az Országgyűlés döntött az úgynevezett művészjáradékról.

A parlament elfogadta Balog Zoltán miniszter javaslatát, amely bevezeti a művészjáradékot a 65 éven felüli, kiemelkedő életpályát befutó művészeknek. Élethosszig járó, adómentes havi díjazás jár a 65 évüket betöltött, a javaslatban meghatározott díjakban részesült művészeknek. Ezt is tartalmazza az egyes kulturális és sporttörvények módosítása, amelyet 137 igen, 27 nem és 7 tartózkodás mellett fogadott el a Ház.

Nem részesülhet a járadékban az, aki az annak alapjául szolgáló díjról lemondott. A folyósított összeg a nyugdíjminimum 425 százaléka, ami jelenleg 121 ezer forint. 

Mint korábban megírtuk, a juttatás nem járna automatikusan, azt az MMA titkárságán kellene igényelni. A Kossuth-díjtól egyébként 19 egyéb díjat sorolt fel a javaslat mindenféle művészeti ágból, akiknek birtokosai részesülhetnek a pluszpénzből, továbbá a kiváló és érdemes művészek.

Balog Zoltán beárazta a nyugdíjas művészeket
Százezret érhet havonta majd egy megfelelő kitüntetés.

Mostantól kiegészülnek az MMA tagválasztási szabályai, megszűnik a pártoló tag felvételének lehetősége, de a már megválasztott pártoló tagok jogviszonya fennmarad. A főtitkár mandátumát az elnök mandátumához igazítják és módosul a főtitkár választása. A közgyűlési képviselők mandátuma négyről két évre csökken és csak egyszer lesznek újraválaszthatóak.

Megszűnik az MMA közhasznú státusza.A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló törvény módosítása a levéltárakat kiveszi a minősítési eljárás hatálya alól.

A megyei hatáskörrel is rendelkező kulturális központok esetében a mesterfokú végzettséggel rendelkező foglalkoztatottak arányát is meghatározzák, ezen előírások 2023-tól kötelezőek. A változtatás kimondja, hogy a Magyarok Világszövetségénél 1945 és 1989 között keletkezett iratok az állam tulajdonát képezik és azokat az illetékes közlevéltárban kell elhelyezni.

A sporttörvény módosítása értelmében a rendőrség sportrendezvények biztonsága érdekében hozott határozatai ellen van lehetőség a fellebbezésre.  A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár 2017. február 1-jével beolvadt a Magyar Nemzeti Múzeumba, így a jövőben a tudományos jelentőségű orvosi dokumentáció gyűjtése a területileg illetékes közlevéltárak feladata lesz. Mentesülhetnek azon előadó-művészeti szervezetek a foglalkoztatottak felsőfokú végzettségének kötelezettsége alól, amelyek azt nem tudják teljesíteni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.