Pénzügy nyugdíj
Budapest, 2017. február 13.
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nyitóelőadást tart a 8000 fiatal megkérdezésével készült Magyar Ifjúság Kutatás 2016 gyorsjelentését bemutató konferencián a Magyar Tudományos Akadémián 2017. február 13-án.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Balog Zoltán beárazta a nyugdíjas művészeket

Százezret érhet havonta majd egy megfelelő kitüntetés.

A Blikk szúrta ki az emberierőforrás-miniszter törvényjavaslatát, amely a 65 év feletti, kiemelkedő életpályát befutó művészeknek bevezetné a művészjáradékot, amelynek havi mértéke

az öregségi teljes nyugdíj jogszabályban meghatározott legkisebb összegének 425%-a. A művészjáradék élethosszig tartó juttatás.

Mivel a legkisebb nyugdíj 28,500 forint így a jogosultak havonta 121 ezer forintot kapnának most, de a járadék nem jár automatikusan, azt a Magyar Művészeti Akadémiától kell kérni és kell hozzá egy megfelelő kitüntetés is. A Blikk számításai szerint több ezer író, zenész, színész, előadóművész, rendező, építész lehet jogosult.

A lap megkérdezte Koós Jánost, akinek a nyugdíja 67 ezer forint, de ő hiába szerzett sok elismerést, olyan kitüntetése éppen nincs, ami alapján kaphatna művészjáradékot.

Teljesen ismeretlen művész vagyok, aki olyan népszerűtlen dalokat énekelt, mint a Kislány a zongoránál. Hogy milyen művész vagyok, azt nem a politikusok mondják meg, hanem a nép. Ha énekelek, akkor telt ház van, és felállva tapsolnak az emberek.

A 71 évesen is zenélő Nagy Feró azt mondta, hogy a 121 ezer forint háromszor annyi, mint a nyugdíja, de ha jogosult lenne, akkor sem igényelné, nem szokott sorba állni. A Beatrice frontembere bevallása szerint nem szorul rá a művészjáradékra.

A lap kérdésére, hogy hányan kapnak a pluszpénzből, mennyibe kerül ez, az EMMI azt felelte, hogy konkrétumokról csak a parlamenti döntés után tudnak tájékoztatást adni.

A művészjáradék fedezetét egyébként az MMA költségvetésében kell megtervezni.

A járadékot az a művész kérheti, aki

a) Kossuth-díjban, a Magyarország Kiváló Művésze, a Magyar Köztársaság Kiváló Művésze, a Magyar Népköztársaság Kiváló Művésze, a Magyarország Érdemes Művésze, a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze, a Magyar Népköztársaság Érdemes Művésze, a Magyar Köztársaság Babérkoszorúja, a Magyarország Babérkoszorúja és a Népművészet Mestere díjak valamelyikében,
b) a Népművészet Ifjú Mestere és a Táncsics Mihály-díj kivételével a kultúráért felelős miniszter feladatkörében adományozható
ba) művészeti díjban – a Balassa Péter-díjat beleértve –,
bb) művészet-igazgatási területen végzett vagy művészetelméleti tevékenységre tekintettel adományozott művészet- és közművelődés-igazgatási, művészetelméleti és közművelődéselméleti díjban,
c) Ybl Miklós-díjban, természetes személy részére adományozott Pro Architectura díjban, vagy
d) a közgyűlés által adományozott, a Magyar Művészeti Akadémia Életműdíja, a Magyar Művészeti Akadémia Nagydíja, a Magyar Művészeti Akadémia Művészeti Írói Díja, és a Magyar Művészeti Akadémia Kováts Flórián Emlékérme díjak valamelyikében
részesült.

Balog Zoltán azt is pontosan megjelölte, ki nem kaphat művészjáradékot, ami visszamenőleg nem állapítható meg. A kormány egyébként nemcsak a nyugdíjas művészekre gondolt. Péntektől több pénzt kapnak a többiek is.

Érkezik a nyugdíjprémium és a nyugdíjkorrekció
A bankszámlákon már pénteken ott lehet a pluszpénz.

Kiemelt fotó: MTI/Máthé Zoltán

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Hooded computer hacker hacking network. Male with black hoodie using computer for identity theft or other criminal online activity.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.