Pénzügy
Budapest, 2017. február 13.
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nyitóelőadást tart a 8000 fiatal megkérdezésével készült Magyar Ifjúság Kutatás 2016 gyorsjelentését bemutató konferencián a Magyar Tudományos Akadémián 2017. február 13-án.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Balog Zoltán beárazta a nyugdíjas művészeket

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2017. 11. 10. 07:12

Százezret érhet havonta majd egy megfelelő kitüntetés.

A Blikk szúrta ki az emberierőforrás-miniszter törvényjavaslatát, amely a 65 év feletti, kiemelkedő életpályát befutó művészeknek bevezetné a művészjáradékot, amelynek havi mértéke

az öregségi teljes nyugdíj jogszabályban meghatározott legkisebb összegének 425%-a. A művészjáradék élethosszig tartó juttatás.

Mivel a legkisebb nyugdíj 28,500 forint így a jogosultak havonta 121 ezer forintot kapnának most, de a járadék nem jár automatikusan, azt a Magyar Művészeti Akadémiától kell kérni és kell hozzá egy megfelelő kitüntetés is. A Blikk számításai szerint több ezer író, zenész, színész, előadóművész, rendező, építész lehet jogosult.

A lap megkérdezte Koós Jánost, akinek a nyugdíja 67 ezer forint, de ő hiába szerzett sok elismerést, olyan kitüntetése éppen nincs, ami alapján kaphatna művészjáradékot.

Teljesen ismeretlen művész vagyok, aki olyan népszerűtlen dalokat énekelt, mint a Kislány a zongoránál. Hogy milyen művész vagyok, azt nem a politikusok mondják meg, hanem a nép. Ha énekelek, akkor telt ház van, és felállva tapsolnak az emberek.

A 71 évesen is zenélő Nagy Feró azt mondta, hogy a 121 ezer forint háromszor annyi, mint a nyugdíja, de ha jogosult lenne, akkor sem igényelné, nem szokott sorba állni. A Beatrice frontembere bevallása szerint nem szorul rá a művészjáradékra.

A lap kérdésére, hogy hányan kapnak a pluszpénzből, mennyibe kerül ez, az EMMI azt felelte, hogy konkrétumokról csak a parlamenti döntés után tudnak tájékoztatást adni.

A művészjáradék fedezetét egyébként az MMA költségvetésében kell megtervezni.

A járadékot az a művész kérheti, aki

a) Kossuth-díjban, a Magyarország Kiváló Művésze, a Magyar Köztársaság Kiváló Művésze, a Magyar Népköztársaság Kiváló Művésze, a Magyarország Érdemes Művésze, a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze, a Magyar Népköztársaság Érdemes Művésze, a Magyar Köztársaság Babérkoszorúja, a Magyarország Babérkoszorúja és a Népművészet Mestere díjak valamelyikében,
b) a Népművészet Ifjú Mestere és a Táncsics Mihály-díj kivételével a kultúráért felelős miniszter feladatkörében adományozható
ba) művészeti díjban – a Balassa Péter-díjat beleértve –,
bb) művészet-igazgatási területen végzett vagy művészetelméleti tevékenységre tekintettel adományozott művészet- és közművelődés-igazgatási, művészetelméleti és közművelődéselméleti díjban,
c) Ybl Miklós-díjban, természetes személy részére adományozott Pro Architectura díjban, vagy
d) a közgyűlés által adományozott, a Magyar Művészeti Akadémia Életműdíja, a Magyar Művészeti Akadémia Nagydíja, a Magyar Művészeti Akadémia Művészeti Írói Díja, és a Magyar Művészeti Akadémia Kováts Flórián Emlékérme díjak valamelyikében
részesült.

Balog Zoltán azt is pontosan megjelölte, ki nem kaphat művészjáradékot, ami visszamenőleg nem állapítható meg. A kormány egyébként nemcsak a nyugdíjas művészekre gondolt. Péntektől több pénzt kapnak a többiek is.

Érkezik a nyugdíjprémium és a nyugdíjkorrekció
A bankszámlákon már pénteken ott lehet a pluszpénz.

Kiemelt fotó: MTI/Máthé Zoltán

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.