Belföld

Fazekas Sándor nem tudja megmutatni, mire adott milliókat

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter milliókat adott olyan projektre, rendezvényekre, stratégiaalkotásokra, amelyek eredményéről – saját bevallásuk szerint – nincs semmilyen papír, feljegyzés a minisztériumban. Erre a súlyos állításra jutott az Index.

Az ügy azután pattant ki, hogy Harangozó Tamás MSZP-s országgyűlési képviselő a múlt héten a Parlamentben azt kérdezte a minisztertől, hogy több ezer Fazekas minisztériuma által támogatott program közül kiválasztott 11 programból, miért csak egyetlen egynek a dokumentációját tudták neki átadni.

A miniszter azt mondta:

a pályázati rendszer összetett struktúra

– erre hivatkozott, hogy miért nincs az egyedi döntés alapján elköltött millióknak nyoma a minisztériumban. Fazekas Sándor azt mondta, különféle minisztériumi háttérintézményekben lehetnek a dokumentációk, de azt nem árulta el, hogy melyekben. Ha léteznek is ezek a dokumentumok, akkor is furcsa, hogy az ezeket a programokat támogató minisztériumokban mondhatni nyoma sincs annak, hová költötték a pénzt.

Pedig nagyszerű nevű programokról érdeklődött Harangozó Tamás, úgy mint:

  • A vidék hangja – vidéki közösségfejlesztés, retorikai képességek fejlesztése
  • Elemző háttéranyag készítése a dél-dunántúli helyi termelői piacokról
  • Magyarország kézműves stratégiájának elkészítése
  • Cselekvési tervek elkészítése, mintapéldák elemzése a zöldség-gyümölcságazat fejlesztésére vonatkozóan

Mivel az FM nem adta át a dokumentációkat, és azt sem árulta el, hol vannak ezek az adatok, ezért Harangozó Tamás pert indított az adatok megismeréséért a Fővárosi Törvényszéken.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik