Belföld

Új KRESZ-táblát vezetnek be

Letették a Balaton (azaz az M7-es) és Kaposvár között épülő R67-es út alapkövét – írja a Fonódó blog. Az R67-es út az első magyarországi gyorsút, ami egy olyan négysávos utat takar, amin 110 km/órás sebességgel lehet közlekedni, gyorsforgalmi útnak számít, mint az autópályák és az autóutak, de tartalmazhat akár szintbeni kereszteződést is.

Mivel a gyorsút az autóút és az emelt minőségű főút közé esik, így a megjelölésére használt KRESZ-tábla is az eddigiektől eltérő lesz.

A kék színű táblákkal jelölt autópályák és autóutak, valamint a zöld útirányjelzőkről is megismerhető sima főutak között átmenetet képző gyorsutakat egy olyan tábla fogja azonosítani, amelynek rajzolata megegyezik az autóút kezdetét mutatóval, de színe nem kék, hanem zöld.A gyorsutak jele tehát nem egy egyszerű szám, mint a sima főutaké, de nem is M-et kapnak, mint nálunk a sztrádák és autóutak, hanem R-betűt, ami valószínűleg a rapid kifejezésre utal.

Az ilyen utakat sokan balesetveszélyesnek tartják, mivel körülbelül úgy néznek ki, mint egy sztráda vagy jobb autóút, ahol bármikor nekiszaladhatunk egy körforgalomnak vagy egy piros lámpának.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik