Belföld

Munkahelyi zaklatás: férfiak is érintettek a BKV-nál

A vállalatnál végzett felmérés során öt százaléknyian jelezték, hogy szexuális, illetve fizikai erőszakot szenvedtek el valamelyik munkatársuktól.

Jelentős számban vannak a BKV dolgozói között nők és férfiak egyaránt, akik a munkahelyükön szexuális vagy fizikai zaklatást, illetve erőszakot szenvedtek el – derül ki a cég által készített pszichoszociális kockázatfelmérésből, melynek eredménye eljutott a Népszavához.

A lap azt írja, a cégnél dolgozó járművezetőktől 1480 válasz érkezett, a válaszadók közt 59-en vannak a női munkavállalók. Közülük 17-en számoltak be arról, hogy a munkatársuk által elkövetett fizikai vagy szexuális bántalmazás áldozatai voltak, 21-en jelezték, hogy a munkahelyükön valamilyen – nem minősített – zaklatásnak voltak kitéve, „heccelésnek” pedig 41-en. A nők közül 25-en számoltak be külső személy által elkövetett szexuális és fizikai zaklatásról.

A járművezető férfiak közül 425-en számoltak be munkahelyi zaklatásról, ez mintegy 30 százalékos érintettséget jelent. Öt százaléknyian jelezték, hogy szexuális, illetve fizikai erőszakot szenvedtek el valamely munkatársuktól, és 8 százaléknyian érintettek külső személy által elkövetett bántalmazásban.

A Népszava megkérdezte a BKV-t, mit tesznek azért, hogy a cég dolgozói ne váljanak szexuális zaklatás áldozataivá. A vállalat szerint nem érkezett hozzájuk intézkedésre okot adó visszajelzés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik