Kultúra

Könyvkiadó házaspár zaklatott szexuálisan egy költőnőt

Follinus Anna 16 éves korában ismert megy pályázaton egy könyvkiadót működtető házaspárt, amely utána évekig szexuálisan kihasználta a lányt.

A most 33 éves, Gérecz Attila- és Junior Prima-díjas költő, Follinus Anna a Díványnak adott interjúban mondta el a történetét: középiskolásként jelentkezett egy meg nem nevezett kiadó irodalmi pályázatára. A kiadót egy akkor 71 éves férfi és 49 éves felesége működtették, és miután az elején kiderítették, hogy a lány egy csonka és traumákkal terhelt családból érkezik, érzelmi manipulációba fogtak. Follinus elbeszélése szerint kihasználták, hogy apa nélkül nőtt föl, ezért apaképpel és szakmai karrierrel kecsegtették, cserébe viszont feltétlen odaadást követeltek, amihez a szexuális együttlét is hozzátartozott.

“A házaspár folyamatosan választási helyzet elé állított: vagy a külvilág vagy ők és a költészet” – mondta Follinus, aki arra a kérdésre, miért maradt évekig ebben a kapcsolatban, azt válaszolta, hogy “úgy kell elképzelni, mintha egy láthatatlan börtönbe lenne a személy bezárva, de éppen a falak hiánya által válik e fogság oly veszélyessé, hiszen mind az áldozat, mind a külvilág előtt letagadható. Amikor a bántalmazást elszenvedő személynek nincs lehetősége a menekülésre, az elkövetővel szemben kialakul egy torz kötődési viszony, a Stockholm-szindróma.”

A házaspár tiltotta a korabeliekkel való kapcsolattól, de végül négy év után egy olyan személyhez fűződő szerelem eredményeként szabadult a kapcsolatból, akivel nem akartak vagy mertek szembeszállni.

“A kiskorúakkal szemben elkövetett szexuális abúzus súlyossága részben abból fakad, hogy ilyen fiatalon még nem rendelkezünk valódi tapasztalattal ezen a téren. Az elkövetőknek külön kedvez, ha az áldozat családjában nem esik szó szexualitásról, mint ahogy nálunk nem esett. Így sem tudásom, sem szavaim nem voltak a testiségre, ami megélését mintegy tabuvá tette” – mondta még magyarázatként Follinus Anna, aki ugyan nem nevezte meg a házaspárt, de a személyes Facebook-oldalának kommentelői már megkísérelték beazonosítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik