Belföld

Hamis kórházi adatokat adtak a halottról

Hamis tanúzás miatt emeltek vádat két ápoló ellen.

Hamis tanúzás miatt emelt vádat a Fővárosi Főügyészség két kórházi ápoló ellen, akik hamis adatokkal adták át a rendőrségnek egy kórházban elhunyt idős asszony ápolási dokumentumait. Egy budapesti kórházban 2015. februárjában meghalt egy 87 éves nő, akinek a kezelése alatt két orvos és egy ápoló foglalkozási szabályt szegett.

A két orvos elsősorban adminisztrációs, illetve tájékoztatási jellegű kötelezettségeinek nem tett eleget, egyikük a sértett személyes vizsgálatát is elmulasztotta.

Ezzel veszélyeztették a sértett egészségét, testi épségét.

Az ápoló az orvossal történő konzultáció nélkül adott be gyógyszert, az orvos által rendelt adag dupláját adta be az idős nőnek, ami a sértett halálához vezetett. Az ügyben halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt nyomozás indult, az illetékes ügyészség pedig néhány hónappal ezelőtt vádat emelt.

Nyomozás közben a rendőrség bekérte a sértett kezelésével kapcsolatos dokumentumokat. A vád szerint ekkor a kórházi osztály egyik főnővére az idős nő ápolási dokumentációjában szereplő bejegyzéseket két ápolóval átiratta, az újraírt ápolási dokumentumon pedig az általuk alkalmazott gyógyszeres terápiát nem tüntették fel.

A kórház hatóságnak az újraírt, valótlan tartalmú iratot küldte meg. 

A főnővér és az egyik okiratot hamisító ápolóval szemben a Budapesti Nyomozó Ügyészség büntetőügyben elkövetett hamis tanúzás bűntette miatt nyújtott be vádiratot az illetékes bíróságra. A másik ápoló – a két orvos mellett – a fenti alapügynek a vádlottja. (mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik