Belföld

Simicska városa is megadóztatja a plakátokat

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

újságíró. 2017. 11. 23. 18:08

A vállalkozó szűkebb hazája, Veszprém lecsap Simicska kedvenc iparágára: megadóztatja a plakátolást.
Korábban a témában:

Veszprém közismerten Simicska Lajos oligarcha otthona, ha másból nem is lehet ezt tudni, abból igen, hogy az üzletember a városban festette fel saját hirdetőfelületeire, hogy „Orbán egy geci”. Megtehette, ugyanis a város négy közterületi hirdetőcégének egyike a hozzá köthető Euro Publicity Kft.

A VeszprémKukac most arról ír, a város közgyűlése novemberi ülésén elfogadta, hogy élve a lehetőséggel, módosítja a helyi adókról szóló rendeletet. Ennek értelmében január 1-től a szabadtéri reklámhordozók tulajdonosainak évi 12 ezer forintot kell fizetniük négyzetméterenként (csak ha közterületen van a hordozó). Jövőre ebből 10,9 millió forint bevételre számít a város. Az indoklás így hangzik amúgy:

a közterületi reklámberendezések optimalizálását szeretné elérni, tekintettel Veszprém jellegzetes arculatának megóvására, az épített és a természeti környezet védelme érdekében.

Brányi Mária alpolgármester szerint a pluszbevétel révén az egyedül élő 65 év feletti veszprémiek mentesülnek a kommunális adó alól. A VeszprémKukac ugyanakkor a Simicska elleni hadjárat részeként tekint a közgyűlési döntésre. A kormány rendelete szerint új reklámfelületek közterületre csak önkormányzati engedéllyel helyezhetők ki, 2021-től pedig csak az új szabályozásnak megfelelő felületek maradhatnak a köztereken.

A mostani veszprlmi döntés alapja egy tavaly decemberi törvény, ami alapján az önkormányzatok is megadóztathatják a reklámhordozókat. Az indoklás a túl nagy reklámzaj és a településképek védelme volt. Érdekesség, hogy amíg Simicska jóban volt a Fidesszel, nem volt gond a reklám: 2010-ben a veszprémi önkormányzat szerződést kötött az Euro Publicity Kft.-vel, így tíz évre megkapta a reklámgazdai jogokat a városban.

(Kiemelt kép: YouTube/ATV)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.