Belföld

Simicska városa is megadóztatja a plakátokat

A vállalkozó szűkebb hazája, Veszprém lecsap Simicska kedvenc iparágára: megadóztatja a plakátolást.

Veszprém közismerten Simicska Lajos oligarcha otthona, ha másból nem is lehet ezt tudni, abból igen, hogy az üzletember a városban festette fel saját hirdetőfelületeire, hogy „Orbán egy geci”. Megtehette, ugyanis a város négy közterületi hirdetőcégének egyike a hozzá köthető Euro Publicity Kft.

A VeszprémKukac most arról ír, a város közgyűlése novemberi ülésén elfogadta, hogy élve a lehetőséggel, módosítja a helyi adókról szóló rendeletet. Ennek értelmében január 1-től a szabadtéri reklámhordozók tulajdonosainak évi 12 ezer forintot kell fizetniük négyzetméterenként (csak ha közterületen van a hordozó). Jövőre ebből 10,9 millió forint bevételre számít a város. Az indoklás így hangzik amúgy:

a közterületi reklámberendezések optimalizálását szeretné elérni, tekintettel Veszprém jellegzetes arculatának megóvására, az épített és a természeti környezet védelme érdekében.

Brányi Mária alpolgármester szerint a pluszbevétel révén az egyedül élő 65 év feletti veszprémiek mentesülnek a kommunális adó alól. A VeszprémKukac ugyanakkor a Simicska elleni hadjárat részeként tekint a közgyűlési döntésre. A kormány rendelete szerint új reklámfelületek közterületre csak önkormányzati engedéllyel helyezhetők ki, 2021-től pedig csak az új szabályozásnak megfelelő felületek maradhatnak a köztereken.

A mostani veszprlmi döntés alapja egy tavaly decemberi törvény, ami alapján az önkormányzatok is megadóztathatják a reklámhordozókat. Az indoklás a túl nagy reklámzaj és a településképek védelme volt. Érdekesség, hogy amíg Simicska jóban volt a Fidesszel, nem volt gond a reklám: 2010-ben a veszprémi önkormányzat szerződést kötött az Euro Publicity Kft.-vel, így tíz évre megkapta a reklámgazdai jogokat a városban.

(Kiemelt kép: YouTube/ATV)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik