Belföld
Pintér Sándor nemzetbiztonsági bizottsági meghallgatása

Pintér megmondta, miért tiltották ki a civileket a börtönökből

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2017. 11. 23. 18:59

A törvényeket mindenkinek be kell tartania!

A Belügyminisztérium és az irányítása alá tartozó szervek nem tartanak fenn együttműködési megállapodást olyan civil szervezetekkel, amelyek nyíltan megtagadják a törvényi rendelkezések betartását

– közölte Pintér Sándor a szocialista Harangozó Tamással, aki arról érdeklődött írásban a belügyminisztertől, hogy felsőbb utasításra szakították-e meg a BM irányítása alá tartozó szervek a civil szervezetekkel folytatott együttműködést.

Több mint egy hónappal ezelőtt a Magyar Helsinki Bizottság közölte, hogy a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága egyoldalúan felmondta 18 éve élő kétoldalú megállapodásukat, amelynek értelmében a civil szervezet munkatársai vizsgálhatták a rabok jogainak érvényesülését, a fogva tartás körülményeit a börtönökben. A BVOP szintén felmondta a fogvatartottak társadalmi visszailleszkedésének segítésén munkálkodó, börtönrádiót működtető Adj Hangot Egyesülettel való megállapodását is.

A Helsinki Bizottság „bűne” az lehetett, hogy közölte: a júniusban elfogadott civil törvény kikötésének, annak, hogy külföldről támogatott szervezetként regisztráljon, addig nem tesz eleget, amíg erre bírósági döntés nem kötelezi, alkotmányjogi panasszal él és eljárást indít az Emberi Jogok Európai Bíróságán. Az Adj Hangot Egyesület pedig „odáig merészkedett”, hogy aláírt egy állásfoglalást, amelyben tiltakozik a törvény megbélyegző volta ellen.

Pintér most azt írta: „a törvényeket mindenkinek be kell tartania”, illetve „a Belügyminisztérium és az irányítása alá tartozó szervek azokkal a civil szervezetekkel mondják fel a megállapodást, amelyek a magyar törvényeket nem tartják be”.

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

(FILES) In this file photo taken on December 10, 2007 French President Nicolas Sarkozy (R) and Libyan leader Moamer Kadhafi pose during the signature of 10 billion euros of trade contracts between the two countries at the Elysee Palace in Paris. 
French ex-president Sarkozy was put in custody on March 20, 2018 in relation to campaign financing, according to a court source. / AFP PHOTO / POOL / Patrick HERTZOG
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.