Belföld

Hurráoptimista a Nézőpont, mindenkit verne szerintük a Fidesz Pesten

Országos önmagukhoz képest bikaerősek a balos pártok és harmatgyenge a Jobbik a fővárosban.

Mindenféle szavazók között vezet a Fidesz Budapesten, így a biztos szavazók között is – mutatta ki a kormányközeli Nézőpont Intézet csütörtökön. A kormánypártok 45 százalékot kapnának most a fővárosban, a második helyért pedig szoros a verseny:

  • Az MSZP 13%-on,
  • az LMP 11%-on,
  • a DK 10%-on,
  • a Momentum pedig 7%-on áll.

A Jobbik kifejezetten kis pártnak számít Budapesten, a választók mindössze 6 százaléka szavazna rá, miközben a meg nem nevezett egyéb pártokra 8 százalék is voksolna.

Az október 17. és november 12. között, 1000 fő megkérdezésével készült kutatás jelentőségét az adja az intézet szerint, hogy a hazai lakosság ötöde Budapesten él, és az ellenzék is kiemelt csatatérként tekint a fővárosra. A teljes fővárosi felnőtt népesség 32 százaléka szimpatizál amúgy a Fidesszel, ami nem sokban különbözik az országosan általuk mért 31 százaléktól.

A teljes lakosság körében az MSZP 8, a DK és az LMP 6-6, a Momentum és a Jobbik 4-4, míg a többi párt 5 százalékon áll. Mindebből azt szűrte le a Nézőpont, hogy a balos pártok az országos átlagnál jobban, a Jobbik pedig rosszabbul teljesít Budapesten. Érdekesség, hogy 16 százalékot kormányváltó rejtőzködőnek írnak le, 11 százalék az egyéb rejtőzködő kategóriába került, 8 százalék pedig nem is szavazna.

(Kiemelt kép: MTI Fotó/Koszticsák Szilárd)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik