Belföld

„Mérges” vizeletmintájával győzködi a kormányt a magyar EP-képviselő

javor-benedek(430x286).jpg (Array)
javor-benedek(430x286).jpg (Array)
Gyomirtó volt szervezetében.

Jávor Benedek blogján osztotta meg, hogy – szó szerint – tele van méreggel, glifozáttal. A Párbeszéd Magyarországért (PM) EP képviselője írásában hosszan sorolja, miért veszélyes ez gyomirtó, amiből évente több tízezer tonna kerül ki a környezetünkbe Európában, noha a WHO szakirányú szervezete a valószínűleg rákkeltő anyagok körébe sorolta, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) magyar elnökségi tagja, Székács András friss eredményei szerint pedig a szer a hormonháztartást károsítja. A glifozát európai engedélye nyáron lejár, azt újra kell engedélyeztetni az Európai Bizottsággal.

A gyomirtó ellen küzdő zöld frakció megszervezte, hogy mintát vegyenek mintegy félszáz EP-képviselőtől. Egy független német laboratórium vizsgáltatta be, tartalmaznak-e, és ha igen, mekkora koncentrációban a képviselők vizeletmintái glifozátot.

Az eredmények aggasztóak.

Valamennyi mintában kimutatható volt a glifozát, a valószínűleg rákkeltő szer mindenkinek a szervezetében jelen van.

És bár nincs hivatalos egészségügyi határérték a vizelet glifozáttartalmára, de az eredmények minden esetben meghaladták az ivóvízre vonatkozó 0,1 μg/l határértéket. Azaz több glifozát megy ki belőlünk, mint ami befele jöhetne. Ráadásul nem is kicsivel, az eredmények 0,17 – 3,57 μg/l közé esnek. Azaz az ivóvíz határértékeinek 1,7-36-szorosa a képviselők mintáiban a glifozát koncentrációja.

Jávornál az érték 3,14 μg/l, a határérték több mint harmincszorosa volt, ami a 48 képviselő közül a második legmagasabb érték volt.

Mérges vagyok tehát.

Egy másik magyar képviselőnél szintén az átlagnál jóval magasabb értéket mértek, ami a PM politikusa szerint arra utal, hogy a magyarok az átlagnál is jobban át vannak itatva egy káros peszticiddel. Éppen ezért logikusnak tartaná, ha a kormány határozott lépéseket tenne a glifozát visszaszorításért.

A magyar kormány azonban ennek épp az ellenkezőjét teszi: a glifozát újraengedélyezésének egyik legelszántabb élharcosa, és a tudományos műhelyek véleményét semmibe véve még a szer használatának korlátozásáról sem akar hallani. A magyar polgárok egészsége helyett agrokémiai nagyvállalatok érdekeit szolgálja minden eszközzel. A magyarok meg közben egyre jobban teljesítenek – legalább is ami a szervezetük glifozáttartalmát illeti.

Jávor Benedek ezt teljességgel elfogadhatatlannak tartja, ezért levélben kérte Fazekas Sándor minisztert, hogy vizsgálja felül a hivatalos magyar kormányzati álláspontot, és más tagállamokhoz hasonlóan, utasítsa el a szer újraengedélyezését, vagy legalább képviselje határozottan a korlátozásokat, amelyeket az Európai Parlament is szükségesnek tart. A PM politikusa szeretné, ha a magyarok nem a szervezetükben jelenlévő glifozát mennyiségével tűnnének ki Európában. 

Van “glifozát-ügy”

Korábban a Földművelésügyi Minisztérium közölte, hogy idei első ülésén a Növényvédelmi Bizottság is tárgyalt a szerről. A testület a hormonháztartást károsító anyagok tudományos alapokon nyugvó meghatározását várja az EU-tól. A tárca szerint a növényvédő ügyében az Európai Bizottság olyan javaslattervezeten dolgozik, amely elfogadható lesz a tagállamok többségének, de a testület következő ülésén is napirenden lesz a „glifozát ügy”. A tagok egyhangúlag elfogadták, hogy a következő ülésre, függetlenül Brüsszel döntésétől, készüljön közös javaslat a glifozát felhasználásának korlátozásáról. A meghívottak még nem jutottak dűlőre a korlátozás hatásairól.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, mint növényvédő szer engedélyező hatóság az év elején “szükséghelyzeti engedélyt” adott ki rendkívül behatárolt területen a hatóanyagok csávázással történő alkalmazására, kizárólag a vetőmagtermesztésre. A Bizottság tagjai között egyetértés alakult ki abban, hogy azokon a területeken, ahol neonikotinoid hatóanyagú csávázószerrel kezelt vetőmagot vetettek, vizsgálni kell a méhek egészségügyi állapotát.

A Földművelésügyi Minisztérium és a Növényvédelmi Bizottság is elkötelezett a magyar emberek egészségének védelme, a környezeti kockázatok csökkentése és a magyar agrárium érdekeinek képviselete iránt, amibe beletartoznak a magyar termelők, a méhészek és maguk a méhek is.

Az EP korábban már döntött, hogy nem lehet feltételek nélkül újra engedélyezni a glifozátot. Azt betiltaná a parkokban, kertekben, játszótereken, de a teljes tilalmat nem szavazta meg a parlament, amit korábban a zöldek az agro-ipari lobbi tevékenységével magyarázott.

A PM szerint Magyarországon is a legelterjedtebb gyomirtó a glifozát. Német vizsgálatok szerint a szer a lakosság 99 %-ának szervezetében már kimutatható, jelen van az ivóvíz mellett számos más élelmiszerben -többek között a sörben is. A folyamatos kitettség egészségügyi kockázatai még nem ismertek, de az egészségének megőrzése nem játék, arra nem lehet azt mondani, hogy “talán”, ilyenkor csak igen és nem lehet a válasz. Az ellenzéki párt szerint a szerre egyértelműen nemet kell mondani, még ha egyelőre csak “valószínű emberi rákkeltőnek” minősítették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik