Belföld

Fordulat – Mégis nyomoznak a fideszes tanár ellen sikkasztásért

A nyomozás folytatását rendelte el az ügyészség egy V. kerületi iskolai alapítvány tanárát érintő sikkasztási ügyben – tájékoztatott csütörtökön a Fővárosi Főügyészség.  A gyanú szerint az érintett intézmény egyik tanítója az iskolai alapítvány kuratóriumának tagjaként, 2016 májusa és 2017 márciusa között összesen mintegy 4 millió forint alapítványi pénzzel a sajátjaként rendelkezett. A férfi később – a nyomozás megindítása után -, 2017 májusában ebből az összegből csaknem 3,8 millió forintot visszafizetett az Alapítványnak.

Az ügyben a nyomozást 2017 áprilisában rendelte el a rendőrség, majd a férfit az ügyben gyanúsítottként hallgatta ki nagyobb értékre, folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntettének megalapozott gyanúja miatt. A nyomozó hatóság végül – a gyanúsított védekezése és a nyomozás alatt beszerzett egyéb adatok alapján – megállapításra jutott, hogy nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése és az eljárás folytatásától sem várható eredmény, ezért a nyomozást 2017 októberében megszüntette.

A nyomozás felügyeletét ellátó Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség a nyomozás megszüntetéséről hozott határozatot és az ügyben keletkezett iratokat hivatalból felülvizsgálta. Ennek eredményeként az ügyészség megállapította, hogy a megszüntetésre idő előtt került sor, a bűncselekmény gyanúja ugyanis továbbra is fennáll, és vannak még olyan nyomozási cselekmények, amelyeket a tényállás teljes körű tisztázása, valamint a megalapozott döntés érdekében el kell végezni. Erre tekintettel a kerületi ügyészség a megszüntető határozatot hivatalból hatályon kívül helyezte és a nyomozás folytatását rendelte el.

A Fővárosi Főügyészség közölte:

az eljárásban korábban kihallgatott férfi az ügynek továbbra is gyanúsítottja.

Úgy tudjuk, K. Andrásról, a Szemere Bertalan Általános Iskola és Gimnázium napközis oktatójáról van szó. Az eltűnt pénzt a tanulók szülei adták össze a gyerekek táborozására, kirándulására, tanulmányi jutalmakra. A férfit egyébként csak „nagy fideszesnek” hívják, mivel régóta Belváros-Lipótváros Önkormányzatánál a Jogi, Ügyrendi és Közbeszerzési Bizottságnak fideszes tagja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik