Belföld
Budapest, 2015. június 1.
Az alkotmánybírák bevonulása az Alkotmánybíróság (Ab) nyilvános határozathirdetésén 2015. június 1-jén. Az Ab kimondta, hogy alkotmányellenes az állami földvagyonról szóló törvény nemzeti parkokkal kapcsolatos módosítása. A felső sorban Salamon László, Kiss László, Lenkovics Barnabás elnök, Juhász Imre és Dienes-Oehm Egon, lent balról Czine Ágnes és Varga Zs. András (b-j).
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Lehet mutatni megbilincselt politikust

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2017. 11. 22. 11:21

Hunvald György kifogásolta a róla megjelent képeket, de azok nem alaptörvény-ellenesek.

A hatóságoknak a büntetőeljárásnál tiszteletben kell tartaniuk az ártatlanság vélelmét, de ez nem érintheti a sajtó szabadságát – mondta ki határozatában a Hunvald Györgyöt megbilincselve ábrázoló fotókról az Alkotmánybíróság (AB). A korábbi szocialista országgyűlési képviselő, VII. kerületi polgármester kifogásolta azokat a képeket, amelyek őt kitakarás nélkül, bilincsben, vezetőszáron ábrázolták, amint éppen büntetés-végrehajtási őr kísérte.

Hunvald György a képek miatt – a hvg.hu és az Index – ellen pert indított, kérte, hogy a bíróság állapítsa meg, az engedélye nélkül készített felvételek megsértették a képmás védelméhez fűződő jogát. A személyiségi jogi perben a  Kúria viszont kimondta: a közérdeklődésre számot tartó eseménynél a tudósítás joga elsőbbséget élvez a képmás védelméhez fűződő joghoz képest.

Hunvald György alkotmányjogi panasszal fordult az AB-hez, amelyben alaptörvény-ellenességre hivatkozva kérte a Kúria ítéletének megsemmisítését. Szerinte a jogerős ítélet előtt róla közölt fotók, amelyek őt bilincsben, vezetőszíjon ábrázolták, azt a látszatot keltettek, hogy ő bűnös.

Hunvald György (hunvald györgy)
Fotó: MTI/Kovács Attila

 

 

 

 

Az állami hírügynökség által idézett Alkotmánybíróság szerint ugyanakkor a társadalom széles rétegét érintő büntetőügyről adott tájékoztatás a sajtószabadság körébe tartozik, önmagában nem sérti az ártatlanság vélelmét a kényszerítő intézkedések alkalmazása. A Hunvald-ügyben köztudomású ténynek minősült az indítványozó előzetes letartóztatása, az pedig nem állapítható meg, hogy a kényszerítő eszközt azért alkalmazták vele szemben, hogy bűnösnek mutassák be a nyilvánosság előtt.

A testület a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága esetjogára is támaszkodva azt is kimondta, hogy a büntetőeljárásoknál a hatóságoknak ugyan tiszteletben kell tartaniuk az ártatlanság vélelmét, de ez nem érintheti a sajtó szabadságát.

Nem alaptörvény-ellenes, ha a sajtóban közölt tudósításhoz olyan képi illusztrációt csatolnak, amelyen az érintett a jogerős ítélet előtt vezetőszáron és bilincsben látható, ez önmagában nem sérti az ártatlanság vélelmét. Az Alkotmánybíróság az alkotmányjogi panaszt – különvélemény nélkül – utasította el.

Kiemelt fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

smoking sign in coffe shop
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.