Belföld

Ölni akart a két szélsőséges férfi

Emberölés előkészülete, lőfegyverrel, lőszerrel visszaélés miatt emeltek vádat ellenük.

Ibolya Tibor fővárosi főügyész tudatta, hogy a két férfit 2015 novemberében fogták el, amikor a autójukban gépfegyvereket, töltényeket találtak. A vádlottak előző nyáron  ismerkedtek meg, és – hasonló szélsőséges, idegengyűlölő és rendszerkritikus nézeteik miatt – egyre szorosabb lett a barátságuk.

Az I. rendű vádlott megismertette társával idegengyűlölő nézeteit, zsidó és cigány származású személyek lelövésével kapcsolatos gondolatait, valamint lőfegyverhez jutási szándékát is.

A vádlottak noha engedélyük nem volt, elhatározták, hogy megpróbálnak éles lőfegyverhez jutni. 2015 februárjában a szlovákiai Komárom egyik vadászboltjában hatástalanított gépfegyvereket vásároltak. 2015. nyarán a II. rendű vádlott két fegyvert éles lőfegyverré alakított vissza, majd társa iránymutatása alapján házilag gyártott hangtompítókat is készített. A vádlottak a szlovákiai Komáromban vettek 1000 töltényt,  amelyek emberi élet kioltására is alkalmasak voltak.

Az I. rendű vádlott 2015 nyarán elhatározta, hogy kirabol és megöl egy tehetős roma embert. Tervébe bevonta társát.

Az emberölést a korábban visszaélesített géppisztolyokkal tervezték elkövetni, az elkövetéshez pedig parókát és esőkabátot, gumikesztyűt szereztek be. 

Különböző okok miatt a merénylettől elálltak, majd az I. rendű vádlott kiválasztott egy újabb embert, akit fegyverrel akart a pénz átadására kényszeríteni, majd lelőni, végül a bűncselekmény nyomainak eltüntetéséhez a lakását felgyújtani. A vádlottak részletesen megismerkedtek a helyszínnel, kitervelték a menekülés módját is.

2015. november 21-én a fegyvereket és a hangtompítókat ki akarták próbálni egy Budaörs környéki erdős területen, amikor a XI. kerületben a nyomozó hatóság a géppisztolyokat és töltényeket lefoglalta.

Az anyagi haszonszerzés céljából elkövetni tervezett, előkészített emberöléseket a II. rendű vádlott kihallgatásakor a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodánál részletesen feltárta. Ez az emberölés előkészületénél nála a büntethetőséget megszüntető ok. A Fővárosi Főügyészség a vádlottak ellen bűnszövetségben elkövetett lőfegyverrel, lőszerrel visszaélés bűntette, az I. rendű vádlott ellen emberölés előkészületének bűntette, és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot az illetékes bíróságra.

A két férfi ügyétől korábban hangos volt a sajtó. Ők azok, akik az eddigi hírek szerint Orbán Viktor ellen tervezhettek merényletet. Ennek kapcsán Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője a 24.hu-t arról tájékoztatta, hogy bár merült fel adat, hogy a két vádlott állami vezetők elleni támadásra készülhet, ám a széleskörű nyomozás során nem lehetett megállapítani, hogy a szélsőséges nézeteik hangoztatásán túl bármilyen büntetendő államellenes cselekményt követtek el vagy annak előkészületét tervezték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik