Belföld

Folytatódhat a lobbizás egy budapesti olimpiáért

A sport fontos az országnak, a lelkünknek, a testünknek, az önérzetünknek, de fájna, ha a sportra költött a pénzek – nem rosszindulat, visszaélés vagy rosszhiszeműség miatt, de – nem úgy hasznosulnának, ahogy kellene

– nyilatkozta Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke az MTI-nek, de az állami hírügynökség sajnos nem kérdezett vissza arra, hogy mire gondol a sportvezető. Az elnöki posztot bő fél éve betöltő Kulcsár inkább azt mondta el, hogy nála senki nem örül jobban annak, hogy a miniszterelnök és a kormány a sportot stratégiai ágazatként kezeli.

Meg szeretném duplázni a saját szponzori ágon bejövő bevételt – már viszonylag rövid távon is

– ismételte meg Kulcsár megválasztásakor tett vállalását. Szerinte ahhoz, hogy a MOB megfelelően tudja menedzselni, támogatni a sportot, saját forrásokra van szüksége. „Nem öncélúan a MOB-ot kell gazdaggá tenni, hanem forrásokat kell találnunk szakmai programjaink menedzselésére”, mondta az elnök.

Kulcsár Krisztián sokat beszélt arról, hogy Magyarországnak és Budapestnek alkalmasnak kell lennie kiemelt sportesemények rendezésére. A MOB-nak „egyfajta kompetencia-centrummá kellene válnia, ezzel pedig biztosítani lehet, hogy hosszú távon valami nagyot tudjunk rendezni” – mondta a MOB-elnök. Viszont jelenleg „nagy multisport-esemény rendezésére vonatkozó konkrét tervről” nem tud. De azt elárulta, hogy:

Gondolkodás zajlik ilyenekről. Egyetértünk abban, hogy Magyarországnak továbbra is mutatni kell, elkötelezettek vagyunk az olimpiai mozgalomban egy későbbi hazai rendezvény mellett. Ugyanakkor az is fontos, hogy olyan projektet célozzunk meg, amelyik Budapestet a megfelelő pályán tartja.

Egy majdani budapesti olimpiarendezésről úgy vélekedett, újabb pályázatig csak nagyon világos stratégiával lehet eljutni „Ennek a része, hogy fölismerve a jelen helyzetet, megtaláljuk, hogy mikor és mennyit beszéljünk erről” – ugyanakkor szerinte már most is érdemes végiggondolni, hogyan „jutunk el egy újabb pályázatig, mikor lesz erről népszavazás.” Az elnök szerint „ fékek és súlyok olyan rendszerét kell kidolgozni, amely egyrészről elfogadható a mindenkori politikai vezetésnek, másrészről alkalmas a társadalom meggyőzésére”

Kiemelte, hogy a felkészülés része, hogy nemzetközi szinten ezután is mutassuk: Budapest továbbra is nagyon komolyan készül arra, hogy olimpiát rendezzen.

„Az ügy most kapott egy nagy gellert, de azért egy nyerhető csata, ami az itthoni részét illeti” – utalt a népszavazási kezdeményezésre, ami miatt visszavonták Budapest olimpiai pályázatát.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Róka László 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik