Belföld

Varnus Xavér: Ha van merszed, állj elő, és merd a szemembe mondani mindezt

November elején egy neve elhallgatását kérő, negyvenes éveiben járó, kétgyermekes édesapa a Hit Rádióban beszélt arról, hogy a tinédzser korában zaklatta őt egy világhírű magyar orgonaművész. Elmondása szerint az elmúlt hetekben kirobbant botrányok nyomán törtek fel benne újra az emlékek, úgy érezte, nem maradhat csendben.

A névtelen vádakra Varnus Xavér most egy hosszú Facebook-posztban reagált. Azt írja,

A múlt héten névtelen telefonáló hívta élő adásban a Hitrádió egyik műsorvezetőjét, Cseszkó Tamást, és nevemet ki nem mondva, de személyemet felismerhetően körülírva azzal rágalmazott, hogy a rendszerváltás előtt, mikor ő 15 esztendős volt, én, ki szerinte akkorra már hatalmas hírnévnek örvendtem az országban, egy vidéki városban, mint fiatal pályakezdő muzsikussal, kettesben koncerteztem vele, és a hangverseny utáni éjszakán, kedélyes beszélgetés közben, több ízben is szexuális ajánlatot tettem neki, amelyet ő elutasított, vagyis saját bevallása szerint sem történt abúzus.

Varnus Xavér azt állítja, hogy az az állítás, hogy a rendszerváltás előtt vele koncertezett volna, nettó hazugság, hiszem nem is volt Magyarországon, illetve itthon híres sem volt.

Mindezeket a tényeket azért írtam le, mert ha az illető oly pontosan emlékezett arra, hogy ez a rendszerváltás előtt, 15 éves korában történt, feltételezve azt, hogy tisztában van saját születési dátumával, vagyis tudja, hogy melyik esztendőben volt 15 esztendős, eleve hazudott.

Hozzátette, tudja, ki volt a névtelen betelefonáló, mert megismerte a hangját:

mivel ő a mai szexuális-zaklatásos, vérzivataros időkben elérkezettnek látta az alkalmat, hogy a valóságos áldozatok közé beólálkodjon, és az irántuk érzett őszinte, társadalmi részvétet kihasználva engem ocsmány módon megrágalmazzon, kiírom tehát a nevét: a szombathelyi Mérei Tamás csellóművészről van szó, ki évekig a Szombathelyi Szimfónikus Zenekar igazgatója volt, akit százmillós pénzügyi visszaélés gyanúja miatt 2015. januárjában azonnali hatállyal kirúgtak, és ellene rendőrségi vizsgálatot indítottak.

A történet a valóságban Varnus Xavér szerint így zajlott le:

1992. nyarán felhívott ismeretlenül Mérei Mária csellista, aki azév nyarán alakította meg a Musica Pannonica kamarazenekart (ennek cégbejegyzése 1992. nyarán történt), s felkért, vegyek fel egy közös lemezt zenekarukkal a szentgotthárdi apátságban. Ezt el is készítettük 1992. őszén, Petró János vezényletével, hangmérnöke Kondás Ferenc, zenei rendezője pedig Osváth Zoltán volt. Életemben először, 1992 őszén találkoztam tehát Mérei Tamással, aki 19 esztendős volt ekkor, és zeneakadémista. Láthatólag nagyon rajongott irántam, talán túlságosan is, de helyesen mondja: valóban nem történt közöttünk semmi. Párkapcsolatban éltem, s ezekben a napokban akkori élettársam is velem volt, mint ahogy azt ő is megemlítette az interjúban. Beszélgettünk vele is, másokkal is, felvettük a lemezt, siker lett (vele kettesben soha nem játszottam), s húsz évig nem is találkoztam Tamással. Legközelebb akkor, amikor 2014-ben, igazgatóként, nem akarta beengedni a szombathelyi Bartók Terembe Szulák Andival való közös koncertünket. A szervezők megkerülték őt, a koncert létrejött, s ő háttérbe húzódott. Úgy látszik, várt a leszámolásra.

Mérei Tamásnak azt üzeni, vádolja őt, mert szerinte az interjúban jóval fiatalabbnak hazudta magát, és szerinte soha el nem hangzott szavakat adott a szájába, hogy őt alázhassa. Varnus Xavér szerint a férfi gyáva volt ahhoz, hogy névvel-arccal vádolja a hazugságokat.

Hát persze, hogy gyáva voltál, hiszen ordas módon hazudsz. Ám, vesztedre, a tényeket, dokumentumokat, évszámokat nem lehet büntetlenül hamisítani. Tehát, ha van merszed, állj elő, s merd a szemembe mondani mindezt. A média nyilvánossága előtt. S ugyanezt üzenem minden leendő anonim rágalmazónak, akár te vagy, akár más: álljatok ki szemtől szembe, ne névtelen levelekben, névtelen rádióinterjúkban akarjatok legyilkolni valakit.

Végül megjegyezte, sok szerelme és kapcsolata volt, de mindig tiszteletben tartotta a jog által meghatározott korhatárt és mások szabad akaratát.

Mint ahogy megállapításod szerint veled sem, úgy mással sem voltam erőszakos. És szinte egyetlen kapcsolatom sem tartott negyedóráig: rövidebb-hosszabb kapcsolatok követték egymást. S ha valaki velem volt három hétig, vagy velem élt egy évet, talán furcsa lenne zaklatásról beszélni. Igencsak átlátható volt az életem. Vállaljátok hát a neveteket, bizonyítsátok a tényeket, hozzátok a tanúkat, pontos évszámokat, ellenkező esetben nem csak a jog szigorával fogtok találkozni, merthogy azzal most már biztosan szembe kell néznetek, de az erkölcsi megvetéssel is, amely a másokat elveszejteni akaró morális hullákat sújtja.

 

Kiemelt kép: MTI Fotó/Mohai Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik