Belföld

Nyomozást rendeltek el egy Mészáros Lőrincet érintő ügyben

Az MSZP nagyon beleállt a Volánbusz Zrt. és a Vivenvíz Kft. ásványvízüzletének felgöngyölítésébe, a munkát végül siker koronázta: hosszas huzavona után a Fővárosi Ügyészség nyomozást rendelt el az ügyben.

Az ügy ott kezdődött, a nyáron a Volánbusz Zrt. nem vallotta be MSZP közadatkérésére, hogy a MÁV-hoz hasonlóan vásárolt a Mészáros Lőrinc családi érdekeltségétől, a Vivienvíz Kft.-től védőitalként használható ásványvizet. Pedig vettek, mégpedig 4188 darab félliteres palackot 268 ezer forint plusz áfa értékben. A vásárlásra úgy derült fény, hogy Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedési ügyekért felelős államtitkára az MSZP által küldött másik kérdésre megadta az adatokat.

Tóth Bertalan szocialista frakcióvezető feljelentését tett közérdekű adattal való visszaélés miatt.

A rendőrség azonban annak ellenére, hogy kiderítette, a cég öt alkalommal is rendelt vizet Mészároséktól, lezárta a nyomozást. A rendőrség szerint megállt a Volánbusz érvelése, hogy a vásárlások eseti jellegűek voltak, nem szerződésesek, ezért nem titkolták el a közérdekű adatot, csak másképp értelmezték a kérdéseket.

Az MSZP azonban nem hagyta annyiban, és megszerezte az Igazságügyi Minisztérium állásfoglalását arról, hogy az ilyen típusú beszerzéseket is szerződésnek kell tekinteni.

Ibolya Tibor, főügyész a napokban tájékoztatta a szocialista frakcióvezetőt, hogy felülvizsgálták a BRFK korábbi döntését, és hatályon kívül helyezték a feljelentés elutasítását, így nincs akadálya a nyomozásnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik