Belföld

DK: A Kúria döntése után büntetőügy lesz a titkolózás

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2017. 11. 15. 13:19

Az ellenzéki párt szerint a Fidesz erőfeszítése a jogállam független intézményeinek bedarálására még nem járt teljes sikerrel.

A Kúria a Demokratikus Koalíció keresetére jogerős ítéletben kötelezte a felcsúti focialapítványt, hogy közérdekű adatként adja ki, mire költötte a társasági adó terhére kapott támogatásokat.

Felcsút, 2014. április 21.
Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Mészáros Lõrinc, a Puskás Akadémia elnöke (k) a felcsúti Puskás Akadémia Pancho Aréna nyitóünnepségén 2014. április 21-én.
MTI Fotó: Beliczay László
Kúria: Felcsút fociakadémiája nem titkolózhat
A látványsportok támogatására adott társasági adókedvezmény közpénz.

Mostantól az alapítványnak és minden, a DK-val hasonló ügyben perben álló sportegyesületnek büntetőjogi következményekkel kell szembenéznie, ha továbbra is titkolózik – tudatta Ráczné Földi Judit, a DK elnökségi tagja.

A sportcélú tao-támogatások összege és fölhasználása valamiért Orbán Viktor legféltettebb titkai közé tartozik.

Szerinte a miniszterelnök indítékai nem ismertek, de – mivel az október 23-i beszédére hallgatóságot szállító buszok között néhányon ott volt a Puskás Akadémia emblémája – joggal merült föl a gyanú, hogy e szállítás költségeit is a támogatásból fedezték.

Budapest, 2017. október 23.
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapján tartott állami ünnepségen a Terror Háza Múzeum előtt 2017. október 23-án.
MTI Fotó: Kovács Tamás
Buszoztatott bértapsolókat sejt Orbán beszédénél a DK
Orbán Viktor október 23-i beszédén mintegy tízezer ember volt jelen, na meg rengeteg busz, pl. a felcsúti fociakadémiáé. A DK szerint van összefüggés.

A DK politikusa szerint a Kúria ítélete nem csak azért fontos, mert így titkolható tovább, hogy a

lerobbant egészségügy, a lepusztult oktatás és a kirívóan nagyarányú szegénység hazájában milyen irdatlan összegek és milyen képtelen célokra jutnak a sportegyesületekhez a miniszterelnök beteges sportmániája következtében.

Ennél is fontosabb, hogy az ítélet rávilágít: a Fidesz erőfeszítései a jogállam független intézményeinek bedarálására nem jártak teljes sikerrel, a bíróságok – a kormánypárt erőteljes nyomásgyakorlása és megannyi támadása ellenére is – nagyrészt őrzik függetlenségüket.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.