Belföld

Percekig szívatták Hadházy Ákost a Parlamentben

Nagy József
Nagy József

újságíró. 2017. 11. 13. 15:23

Kinek jó az, ha nem adja ki a Ház egy képviselő mentelmi jogát?
Korábban a témában:

Vicces közjáték előzte meg ma a parlamenti interpellációkat, amikor is az LMP-s Hadházy Ákos mentelmi jogának felfüggesztéséről döntött a Ház.

Az előzmény, hogy Hadházy hónapokkal ezelőtt egy sajtótájékoztatóján kijelentette: a Fidesz dél-békési képviselője, Simonka György a saját magához és családjához köthető cégekhez csatornázott uniós fejlesztési támogatásokat.

Hadházy állítása szerint egy Simonka-közeli cég egy pályázaton 22 és félmillió forintot nyert paprika- és dinnyekóstoltatásra. A megrendelő a pusztaottlakai Simba Hungary Kft, melyben korábban tulajdonos volt Simonka; a kivitelező a szintén pusztaottlakai Likefest Kft, mely szintén a Simonka családhoz volt köthető.

Fotó: 24.hu/Berecz Valter

Simonka erre rágalmazásért feljelentette Hadházyt.

Az ügy bíróságra került, a testület – hogy lefolytathassa az eljárást – Hadházy mentelmi jogának felfüggesztését kérte az Országgyűléstől.

A parlament mentelmi bizottságának illetékese ma öt percen át ekézte Hadházyt az úgymond rágalmazás miatt, valamint a bíróságot a lassú ügymenet okán, végül azt javasolta, hogy a gyakorlatnak megfelelően a Ház ne függessze fel Hadházy mentelmi jogát.

Erre Hadházy Ákos azzal állt elő, hogy igenis kéri mentelmi jogának felfüggesztését, mert bíróság előtt akar helyt állni a szavaiért, be akarja mutatni „mi az a buli, amit a Simonka-család elkövet”.

Nem én akarok a mentelmi jogom mögé bújni, ő akar az én mentelmi jogom mögé bújni –

ezt mondta Hadházy.

És erre mi történt?

Az Országgyűlés 22 nem és 117 igen szavazattal nem függesztette föl Hadházy Ákos mentelmi jogát.

Mi a túró az a mentelmi jog? És mire való?

A mentelmi jog, latinul immunitas, az országgyűlési képviselő törvényben szabályozott sérthetetlensége. Rendeltetése az, hogy a képviselő zavartalanul tudja végezni a munkáját. A képviselő nem mondhat le erről a jogáról, letartóztatni vagy őrizetbe venni csak tettenérés esetén lehet. Büntető vagy szabálysértési eljárás csak akkor indulhat ellene, ha a mentelmi jogát felfüggesztik.

Kiemelt kép: MTI/Soós Lajos

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - DECEMBER 7 : President Donald J. Trump stops to speak with reporters and members of the media as he walks to board Marine One and depart from the South Lawn of the White House on Friday, Dec. 07, 2018 in Washington, DC. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.