Belföld

Nincs elég gép a sugárkezelésekhez

Az orvosoknak más kezelési mód után kell nézniük, pedig a sugárkezelés nem pótolható műtéttel vagy gyógyszerrel.

Budapesten és a közép-magyarországi régióban akár két hónapot is várni kell a sugárkezelésre, az orvosok ezért más kezelést kénytelenek választani a daganatos betegeknél – mondta az RTL-nek nyilatkozó egészségügyi szakértő.

Poller Imre szerint az ország más részeiben van elég sugárkezelésre használt berendezés, így szinte várakozás nélkül megkaphatják a kezelést a betegek. Csak Budapesten és Pest megyében nincs elég, ott viszont Ukrajnához mérhetően rossz a helyzet.

Így olyan daganatos betegségeknél is más kezelési mód után kell nézni, amelyeknél elsősorban sugárkezelést kellene alkalmazni a nemzetközi gyakorlat szerint – ilyen a fej-, nyak-, prosztata-, tüdő- és melldaganat. Poller azt is mondta: a magyar onkológiai ellátásban a sugárkezelés egyre inkább speciális ellátásnak minősül, pedig sem műtéttel, sem gyógyszerrel nem pótolható.

A szakértő szerint 15-20 sugárterápiás gépre lenne még szükség, többségükre a közép-magyarországi régióban. Az RTL megkeresésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma annyit közölt, hogy 2010 óta folyamatosan nő a sugárterápiás gépek száma hazánkban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik