Belföld

Már két halottja van a szén-monoxid-mérgezéseknek Budapesten novemberben

A parlament októberben törölte el a kötelező kéményellenőrzést.

November közepéig ketten haltak meg Budapesten szén-monoxid-mérgezés következtében – erősítették meg rendőrségi források a Magyar Idők értesüléseit. A lap szerint a XIV. kerületi Mimkóza utca egyik lakásában egy 49 éves nő, a XX. kerületi Eperjes utcában pedig egy 69 éves nő vesztette életét. A lapnak megszólalt Müller Máté, a Főkétüsz Fővárosi Kéményseprőipari Kft. ügyfélkapcsolati és kommunikációs osztályának vezetője, aki elmondta: a tragédiák kockázata rendszeres kéményellenőrzéssel minimalizálható. Ilyenkor ugyanis a kéményseprő nem csak a kéményt, hanem a környezetet is ellenőrzi, például a tüzelőberendezést, vagy a gázkészülék levegőutánpótlását.

A parlament 117 igen szavazattal, 58 nem ellenében október végén fogadta el az a törvényjavaslatot, amely megszüntette a családi házak kötelező kéményellenőrzését. A jogszabályt első ízben október 17-én fogadták el, Áder János államfő pedig három nap múlva küldte azt vissza megfontolásra. Ezt azzal indokolta, hogy az önkéntes, megrendelésen alapuló kéményseprő-ipari szolgáltatás a biztonsági szint radikális csökkenését jelenti, és az életveszélyes helyzetek számának jelentős növekedését eredményezheti. A nemzetközi tapasztalatok szerint a balesetek száma többszörös azokban az országokban, ahol önkéntességen alapuló rendszer működik – hívta fel a figyelmet a köztársasági elnök.

A kéményseprők a törvény elfogadása ellen tüntetést is szerveztek, mert arra kívánták felhívni a figyelmet, hogy a kötelező ellenőrzés eltörlésével sokan fognak meghalni szén-dioxid-mérgezésben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik