Belföld
Pécs, 2011. február 15.
Kerényi Miklós Gábor Kossuth-díjas, kiváló mûvész, rendezõ magyaráz a színészeknek Giacomo Puccini: Gianni Schicchi címû operájának próbáján a Pécsi Nemzeti Színházban. A zenemûvet február 18-án mutatják be.
MTI Fotó: Kálmándy Ferenc

Kerényi Miklós Gábor: Megsütnek és szépen lassan elfogyasztanak

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2017. 11. 13. 20:35

Korábban a témában:

Kerényi Miklós Gábor a zaklatásos botrány kirobbanása óta hétfőn este nyilatkozott először kamerák előtt az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

Az operettszínház leváltott művészeti vezetője arról beszélt, gazembernek érzi magát, akire mindenfélét rászórtak.

Felmondtam, elmentem nyugdíjba, amikor megjelent egy fiatalember, aki tényleges történetet mondott 1994-ből. Nem teljesen úgy emlékszem, de volt alapja. Bocsánatot kértem, megtiltották, hogy bemenjek a színházba. Ezért a színházért éltem, ezért a színházért voltam. Őrület. Közben azt látom, hogy még mindig jönnek újabb és újabb vádak. Megsütnek és szépen lassan elfogyasztanak.

Kerényi beismerte, hogy őszintén kiabált a színházban a kollégákkal, de sosem anyázott. Bár a személyes életben nem annyira durva, munka közben az.

Kitért arra a kiszivárgott hangfelvételre is, amelyen az hallatszik, hogy csúnyán összeveszik egy taxis diszpécserrel, amiért az csak úgy szólította őt, hogy Kerényi Miklós. Szerinte ez egy provokációs sorozat eredménye volt, mert a taxitársaságnál pontosan tudták, hogy nem szereti, ha nem a teljes nevén szólítják.

Rónai Egon kérdésére azt mondta, nem igaz, hogy 1992-ben Rossini Mózes című darabjának rendezésekor vállfával ütötte egy 13 éves szereplő pucér fenekét. Márpedig a neve elhallgatását kérő illető ezt állítja.

Ez egy állítás, ami szerintem nincs. Nem történt meg. Se pucéran, se sehogy. Nem tudom, hogy hazudik vagy álmodik. Szívesen leülök vele szemtől szemben. Bizonyítsa be, hogy megtörtént, ne nekem kelljen, hogy nem történt meg.

Mint fogalmazott, egész életében nagyon sokat dolgozott gyerekszereplőkkel, és ezek a legszebb élményei.

Lőrinczy György átvette a Budapesti Operettszínház vezetését
MTI / Marjai János

Maros Ákos szintén azt állítja, hogy Kero 18 évesen elfenekelte őt 1994-ben. Az operettszínház leköszönő művészeti vezetője most részletesen elmesélte a történetet.

A táncos srác késett, pontatlan, de egyébként tehetséges volt. Mondtam neki, ha még egyszer késik, akkor jól elfenekelem. Még egyszer késett. Jó, mondta ő erre, akkor most megtörténik.

Aztán elmondott egy másik sztorit is, ami másfél évvel ezelőtt történt.

Egy fiatalembert odahívtam a szobám elé, megmondtam neki, hogy mit szeretnék csinálni. Próbáljuk meg, mondta erre ő. Behívtam a szobába, bezártam őt. Gyere légyszíves, feküdj az ölembe, mondtam neki. Elővettem egy ceruzát, és beraktam a szájába, hogy megpördüljön neki az R hangzó. Én azon kevesek közé tartozom, aki tud még R hangzót képezni.

Kerényi szerint a fiú azóta is hálás érte, borzasztó boldog tőle. De ha előre megbeszélte volna vele, akkor nem lett volna meg a váratlan hatása.

Kijelentette, hogy igazgatóként olyan volt, mint egy apa. Hol kedves, hol szigorú, hol zsarnok.

Egy nagyon sokszínű apa voltam

– fogalmazott.

Úgy érzi, hogy amire ő azt gondolta anno, hogy egy közvetlen közeledési mód, közvetlenkedő is lehetett. Ismételten elnézést és bocsánatot kért mindenkitől, akit megbántott.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy mindennek lehetne szexuális töltete, amit a színházban csinálnak, mert a lelkükkel és a testükkel dolgoznak és élnek.

Kerényi Miklós Gábor végezetül egy újabb titkot elárult magáról, nevezetesen azt, hogy nagyon szereti a piros pacsit.

A piros pacsi egy szellemi játék, egy idegi játék. Azon múlik, hogy bele tudsz-e menni másik agyába. Aki piros pacsizni tud, annak más a koncentrációja. A színészeim is szerették.

Rónai Egon mindenesetre azt javasolta neki a műsor végén, hogy a jövőben messziről kerülje el a vállfákat.

ATV Live: Az Egyenes Beszéd vendége Kerényi Miklós Gábor

ATV Live: Kerényi Miklós Gábor csak itt, az Egyenes Beszédben, élőben reagál az eddig ellene elhangzott vádakra.

Közzétette: atv.hu – 2017. november 13.

Budapest, 2013. szeptember 25.
Kerényi Miklós Gábor, a Budapesti Operettszínház igazgatója dolgozószobájában 2013. szeptember 25-én. A Budapesti Operettszínház igazgatói posztjára a jelenlegi igazgató, Kerényi Miklós Gábor, Tokody Ilona operaénekes, Bozsó József színész, kulturális menedzser és Nagy Viktor rendezõ nyújtott be pályázatot. A Fõvárosi Közgyûlés várhatóan 2013. szeptember 26-án dönt az igazgató személyérõl.
MTI Fotó: Kallos Bea
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

BEVERLY HILLS, CA - OCTOBER 09: Contributing editor at Vanity Fair, Monica Lewinsky speaks onstage at Day 1 of the Vanity Fair New Establishment Summit 2018 at The Wallis Annenberg Center for the Performing Arts on October 9, 2018 in Beverly Hills, California.   Matt Winkelmeyer/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.