Belföld
Nyíregyháza, 2016. december 9.
Kriston Zoltán postás autójába rakja az önkormányzat kézbesítésre váró csomagjait a nyíregyházi 1. számú postahivatal udvarán 2016. december 9-én. A Magyar Posta dolgozói Nyíregyháza mintegy 19 ezer nyugdíjas lakosának kézbesítik a város 2500 forint értékû karácsonyi ajándékcsomagját.
MTI Fotó: Balázs Attila

Korlátozta a Posta a csomagfeladást, de nem tudja ellenőrizni a korlátozást

Spirk József
Spirk József

újságíró. 2017. 11. 11. 16:58

Pénteken nagy megrökönyödést váltott ki a Magyar Posta legújabb húzása. A cég, amely állítólag már korábban felkészült a karácsonyi rohamra, a honlapjára feltett közleményben jelentette be, hogy november 15-től napi öt darabban limitálja az MPL Üzleti és az MPL Netcsomagok feladást.

Az állami cég később a 24.hu kérdésére korrigált. Közölte, hogy a korlátozás nem vonatkozik mindenkire, a magánszemélyek továbbra is annyi csomagot adhatnak fel, amennyit akarnak. A szigorítás csak azokra a vállalkozásokra vonatkozik, amelyek sok csomagot adnak fel, de nem szerződtek futárszolgálatokkal.

A korlátozással leginkább azt igyekszik elérni a súlyos munkaerőgondokkal küzdő vállalat, hogy minél kevesebb olyan küldeményt adjanak fel, amelyet kötött, rövid határidővel kell célba juttatnia. Az MLP Üzleti és Netcsomagok kategóriában ugyanis a feladó kérheti, hogy „egy munkanapos időgaranciával”, azaz másnapra kézbesítsék a csomagját. Ezt lehetőséget a szolgáltatások általános szerződési feltételei biztosítják.

A limit bevezetésével azonban a cég ezekben a kategóriában is csak nehezíteni tudja a nagyobb számú csomagok feladását, de megakadályozni nem.

A 24.hu forrásai szerint a Magyar Postának nincs, és nem is volt elektronikus nyilvántartása a feladókról.

Az adatbázis kiépítése, folyamatos fenntartása és ellenőrzése csak bonyolítaná a szervezet működését. Ezért a Posta valójában nem tudja megakadályozni, hogy bármely vállalkozás ötnél több csomagot adjon fel naponta.

A korlátozás legfeljebb annyit jelenthet, hogy a csomagfelvételi ablaknál egy-egy adott alkalmazott egyszerre nem vesz fel ugyanattól a személytől ötnél több csomagot.

Súlyosabb ügy azonban a Posta számára, hogy törvénysértő módon jelentette be a limitet. A vonatkozó jogszabály szerint ugyanis a szolgáltató köteles az általános szerződési feltételek módosítását a bevezetést megelőző legalább 15. naptól kezdődően internetes honlapján közzétenni. Ezen kívül hiányzik a postai szolgáltatók felügyeletét ellátó Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság jóváhagyása is. Oda 45 nappal korábban kell leadni a módosítási tervet.

A cég viszont nagyon sietett a korlátozásokkal, a november 7-ére datált közlemény szerint 15-én lépnek életbe a változások.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2015. október 19.
Áder János köztársasági elnök (j) október 17-i hatállyal a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterré nevezi ki Rogán Antalt a Sándor-palota Tükörtermében 2015. október 19-én. Középen Orbán Viktor miniszterelnök, Haszonicsné Ádám Mária, a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) főigazgatója, Altorjai Anita, a KEH Sajtóigazgatóságának igazgatója, Gróh Gáspár, a KEH Társadalmi Kapcsolatok Igazgatóságának vezetője és Szadai Károly, a KEH főtanácsosa (j-b).
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.