Belföld

Nem érti a lincshangulatot az ELTE eltávolított dékánja

Mikonya György egy munkatársát molesztálta, ezért kellett mennie. Elismert egyetlen esetet a Nemzetnek, de a többi kitaláció szerinte.

A szexuális erőszakról és visszaélésekről szóló botrányok egyik legsúlyosabbja lett, hogy egy hazai egyetemi kart kellett lefejezni emiatt: Mikonya György kényszerült távozni az ELTE Tanító- és Óvóképző Karának (TÓK) dékáni székéből. Az ok, hogy állítólag durván zaklatta munkatársnőit. Mikonya most megszólalt több nap hallgatás után a Magyar Nemzetnek.

Egy személlyel szemben követtem el sérelmet, és tőle már nagyon régen bocsánatot kértem.

Az interneten róla terjedó szóbeszédeket bonyolultnak is hamisnak tartja, szomorúan nézi őket. Azt mondta, a vizsgálatban rendesen leírta, mi történt, de „ami mögötte beindult, ez a lincshangulat, ezt szenvedem.” Szerinte semmi köze a többi előkerült dologhoz. Így fogalmazott:

Az én lelkiismeretem viszonylag tiszta. Vétkes vagyok, ezt elismertem, elnézést is kértem, mással pedig nincs vétkem.

Több kérdésre is csak azt mondta, el kell olvasni az ELTE közleményét. Érdekes választ adott arra, szexuális zaklatásnak tartja-e, amit tett. Azt mondta, a „zaklatás” szót sem teljesen érti, hogy mire mondják. Arra panaszkodott, hogy már az óráit se tudta megtartani, a pályája kettétört, nem tudja, mihez kezd magával. Arra nem válaszolt érdemben, jogosnak tartja-e az elbocsátását.

Az ELTE közleménye szerint Mikonya „visszaélt vélt vagy valós hatalmi helyzetével, s megsértette a panaszos emberi méltóságát és az egyenlő bánásmód követelményét”. Mindezt azután, hogy egy adminisztratív munkakörben dolgozó munkatárs még korábban panaszt tett a volt dékánra.

(Kiemelt kép: MTI / Szigetváry Zsolt)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik