Belföld

„Több tízezer család számára mi vagyunk az sztk”

Benke Ágnes
Benke Ágnes

szerkesztő. 2017. 11. 08. 14:30

Lehet eredményes kórházat csinálni – ezt a Róbert Károly Magánkórház operatív igazgatója állította az intézmény 10 éves születésnapját ünneplő keddi rendezvényen. Lantos Gabriella 2011 óta igazgatja a „Róbertet”, és szerinte piacvezetővé váltak: a hazai magánegészségügy legszélesebb szolgáltatási palettáját kínálják.

A Róbert Kórház számai impozánsak: megalakulása óta 200 ezren fordultak az ottani szakemberekhez, és több mint ötezer gyerek született náluk. Az egy évtized alatt 1 milliárd forintot költöttek a magánkórházra a tulajdonosok, 2017-ben az árbevétele már eléri a 2 milliárd forintot.

Lantos szerint ma ott tartanak, hogy

utálják őket az állami szektorban, mert „hozzánk jönnek át az orvosok”.

Összesen 250-en dolgoznak náluk, húszra tehető azon orvosok száma, akik otthagyták az állami egészségügyet. A Róbertben olyan orvos is dolgozik, aki külföldről jött haza.

Itt egzisztenciát találnak az orvosok és a nővérek. Legálisan megkeresik azt a pénzt, amiből meg lehet élni

– hangsúlyozta az operatív igazgató, aki hozzátette, a hálapénz írmagját is kiirtották a Róbertben.

A Róbert bár egy több száz ágyas városi kórház forgalmát bonyolítja le, 55 ággyal üzemel, de törekszenek arra, hogy akit nem kell, azt ne nyissanak fel. Így a beteg gyorsabban gyógyul, kevesebb időt kell a kórházban töltenie.

Új egészségügyi szakmákat is kialakítottak, például a műtőkoordinátort, aki arra ügyel, hogy a műtők jól kihasználva működjenek. De van egészségügyi adminisztrátor, betegútmenedzser és egészségügyi menedzser is a foglalkoztatottak között.

Az operatív igazgató szerint a sikeres működésük kulcsa az is, hogy széles rétegek számára megfizethető szolgáltatást nyújtanak.

Több tízezer család számára mi vagyunk az sztk.

Lantos Gabriella a kezdetekről szólva elmondta, az egyik legnagyobb kihívás az infrastruktúra volt, egy 40 éves panelépület szintjén állt a kórház épülete. A 4400 négyzetméteren működő intézményt tíz év alatt – Lantos szavaival élve – háromcsillagos szállodai körülményekhez fejlesztették fel. Mégsem a luxusigények kielégítése a céljuk, hanem az egészségtudatos középosztály minőségi kiszolgálása.

Bankból az egészségügybe

A Róbert Kórház többségi tulajdonosa Lantos Csaba, aki az OTP vezérigazgató-helyettese volt. 2007-ben szakított a bankkal, és egészségügyi befektetésekbe kezdet. Ekkor alapította meg a Róbert Károly Magánkórházat is. Elárulta, hogy az első öt évben veszteséget termelt, csak utána lett először nullszaldós, majd nyereséges.

Tavaly a Heti Válasznak adott interjúban beszélt az állami finanszírozású egészségügy problémájáról. Úgy látja, a kórházakat költségvetési intézményi formában működtetni hosszú távon szociológiailag és vezetéselméletileg is kudarcra ítélt vállalkozás.

Róbert Kórház tíz éves születésnapja alkalmából megrendezett konferencián azt mondta, 2007-ben elsőként ismerték fel, hogy Magyarországon is szükség van egy az állami finanszírozástól független, de a szélesebb rétegek számára is elérhető városi magánkórházra.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 06:  Supreme Court nominee Judge Brett Kavanaugh organizes his desk before testifying to the Senate Judiciary Committee on the third day of his Supreme Court confirmation hearing in the Hart Senate Office Building on Capitol Hill September 6, 2018 in Washington, DC. Kavanaugh was nominated by President Donald Trump to fill the vacancy on the court left by retiring Associate Justice Anthony Kennedy.  (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.