Belföld

„Több tízezer család számára mi vagyunk az sztk”

Benke Ágnes
Benke Ágnes

szerkesztő. 2017. 11. 08. 14:30

Lehet eredményes kórházat csinálni – ezt a Róbert Károly Magánkórház operatív igazgatója állította az intézmény 10 éves születésnapját ünneplő keddi rendezvényen. Lantos Gabriella 2011 óta igazgatja a „Róbertet”, és szerinte piacvezetővé váltak: a hazai magánegészségügy legszélesebb szolgáltatási palettáját kínálják.

A Róbert Kórház számai impozánsak: megalakulása óta 200 ezren fordultak az ottani szakemberekhez, és több mint ötezer gyerek született náluk. Az egy évtized alatt 1 milliárd forintot költöttek a magánkórházra a tulajdonosok, 2017-ben az árbevétele már eléri a 2 milliárd forintot.

Lantos szerint ma ott tartanak, hogy

utálják őket az állami szektorban, mert „hozzánk jönnek át az orvosok”.

Összesen 250-en dolgoznak náluk, húszra tehető azon orvosok száma, akik otthagyták az állami egészségügyet. A Róbertben olyan orvos is dolgozik, aki külföldről jött haza.

Itt egzisztenciát találnak az orvosok és a nővérek. Legálisan megkeresik azt a pénzt, amiből meg lehet élni

– hangsúlyozta az operatív igazgató, aki hozzátette, a hálapénz írmagját is kiirtották a Róbertben.

A Róbert bár egy több száz ágyas városi kórház forgalmát bonyolítja le, 55 ággyal üzemel, de törekszenek arra, hogy akit nem kell, azt ne nyissanak fel. Így a beteg gyorsabban gyógyul, kevesebb időt kell a kórházban töltenie.

Új egészségügyi szakmákat is kialakítottak, például a műtőkoordinátort, aki arra ügyel, hogy a műtők jól kihasználva működjenek. De van egészségügyi adminisztrátor, betegútmenedzser és egészségügyi menedzser is a foglalkoztatottak között.

Az operatív igazgató szerint a sikeres működésük kulcsa az is, hogy széles rétegek számára megfizethető szolgáltatást nyújtanak.

Több tízezer család számára mi vagyunk az sztk.

Lantos Gabriella a kezdetekről szólva elmondta, az egyik legnagyobb kihívás az infrastruktúra volt, egy 40 éves panelépület szintjén állt a kórház épülete. A 4400 négyzetméteren működő intézményt tíz év alatt – Lantos szavaival élve – háromcsillagos szállodai körülményekhez fejlesztették fel. Mégsem a luxusigények kielégítése a céljuk, hanem az egészségtudatos középosztály minőségi kiszolgálása.

Bankból az egészségügybe

A Róbert Kórház többségi tulajdonosa Lantos Csaba, aki az OTP vezérigazgató-helyettese volt. 2007-ben szakított a bankkal, és egészségügyi befektetésekbe kezdet. Ekkor alapította meg a Róbert Károly Magánkórházat is. Elárulta, hogy az első öt évben veszteséget termelt, csak utána lett először nullszaldós, majd nyereséges.

Tavaly a Heti Válasznak adott interjúban beszélt az állami finanszírozású egészségügy problémájáról. Úgy látja, a kórházakat költségvetési intézményi formában működtetni hosszú távon szociológiailag és vezetéselméletileg is kudarcra ítélt vállalkozás.

Róbert Kórház tíz éves születésnapja alkalmából megrendezett konferencián azt mondta, 2007-ben elsőként ismerték fel, hogy Magyarországon is szükség van egy az állami finanszírozástól független, de a szélesebb rétegek számára is elérhető városi magánkórházra.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Drégelypalánk, 2019. január 9.
Személyvonat Nógrád megyében, a behavazott Drégelypalánk közelében 2019. január 9-én.
MTI/Máthé Zoltán

Holnaptól három hétig havazni fog

Kommentek

This handout video grab taken from footage released by the Royal Thai Navy on July 11, 2018 shows rescue personnel during the rescue operation for members of the "Wild Boars" Thai youth football team inside the Tham Luang cave in Khun Nam Nang Non Forest Park in Mae Sai district. - The 12 boys rescued from a Thai cave were passed "sleeping" on stretchers through the treacherous passageways, a former Thai Navy SEAL told AFP on July 11, giving the first clear details of an astonishing rescue mission that has captivated the world. (Photo by Handout / ROYAL THAI NAVY / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Royal Thai Navy " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.