Belföld

Meg akarta ölni nevelt gyerekeit a Komárom-Esztergom megyei férfi

Különös kegyetlenséggel, több emberen, tizennegyedik életévét be nem töltött, védekezésre képtelen személyek sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete és rongálás bűntette – ebben talált bűnösnek egy férfit a Győri Ítélőtábla szerdán, aki rágyújtotta a házat nevelt gyerekeire. A vádlott nyolc év fegyházat kapott, és legkorábban azután szabadulhat, hogy letöltötte büntetése kétharmad részét. Ezzel a táblabíróság helybenhagyta a Tatabányai Törvényszék korábbi döntését, amely egyébként azért nem emelkedett jogerőre, mert a férfi és védője fellebbezett, méghozzá felmentésért.

A Győri Ítélőtábla a határozat indokolásában kifejtette, hogy a fellebbezésben foglaltakkal szemben, a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján a vádlott szándéka ha eshetőlegesen is, de arra irányult, hogy kioltsa családja életét. Erre utalt, hogy amikor a tüzet meggyújtotta, benzin mellett égésgyorsító anyagot is használt, próbálta  megakadályozni, hogy nevelt gyerekei telefonon értesítsék a tűzoltókat. Amikor pedig a szomszéd az égő házhoz érkezett, közölte vele, hogy

  rágyújtottam a cigány kurvára a házat.

Emiatt nem lehetett helye a bűncselekmény helyes minősítése megváltoztatásának. Hozzátették: alaptalan volt a kiszabott büntetés enyhítésére irányuló fellebbezési kérelem is, mivel az, amit a férfi tett, többszörösen minősített esete volt az emberölés kísérletének.

A vádlott – az előzetesben töltött idő beszámításával – legkorábban 2021. szeptemberében szabadulhat.

A férfi  és párja viharos szerelmi viszonyban élt. Öt gyermek kapott velük: négy a nő előző kapcsolatából és egy közös, aki 2015-ben született. A vádlott előbbiek miatt gyakran veszekedett, kifogásolta ugyanis az életmódjukat, emellett gyakran féltékenykedett és ivott.

Az élettársak kapcsolata végül megromlott, a férfi 2016 májusában elvitte a holmiját a házból, közben összeveszett az asszonnyal. Ez odáig fajult, hogy rendőrt kellett hívni. Aznap otthon tartózkodott – mások mellett – a nő négy gyermeke. A család éjjel fél 12-kor ment aludni, a vádlott nem sokkal éjfél után jelent meg az épületnél, hogy rágyújtsa az épületet családjára.

A teraszon lévő bútorokat és az ott kiterített ruhákat lelocsolta motorbenzinnel és lángra lobbantotta, majd berúgta a terasz ajtaját és berontott. A nappaliban lévő asztalt felborította, a járólapra is benzint locsolt és azt is meggyújtotta. Ezután beviharzott az egyik szobájába, kiabált és lökdösődött. Az asszony két gyermeke próbálta megfékezni a tüzet, de a férfi nem hagyta. Azt üvöltötte: hogy „büdös kurvák most megdöglötök, megöllek titeket, rátok gyújtottam a házat”.  Azt is megpróbálta megakadályozni – mint azt írtuk – hogy értesítsék a tűzoltókat.  Egyik nevelt gyermeke meglökte, ezután kifutott a házból, de még egy  egy benzines palackot behajított a nappaliba.

A házban lévők időben el tudták hagyni a lángoló épületet. közben a vádlott visszatért az égő házhoz és továbbra is agresszívan viselkedett, végül a helyszínre érkező rendőrök fékezték meg.

A vádlott a cselekményét abba belenyugodva követte el, hogy a házban tartózkodók tűzhalált szenvedhetnek, amely nagy szenvedésérzettel járó halálnem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik