Belföld

Zacher megszólalt a dámóci mérgezésről

Mint más mérgeknél, a metilalkohol esetében is igaz, minél nagyobb a mennyiség, annál inkább képes súlyos, akár halálos mérgezést okozni - emelte ki Zacher Gábor toxikológus az M1 aktuális csatorna kedd délutáni műsorában.

A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Sürgősségi Betegellátó Centrumának vezetőjét a dámóci mérgezéssel kapcsolatban kérdezték, mert a mérgezéseket feltehetően metilalkoholt tartalmazó pálinka okozta.

Zacher Gábor az M1-en elmondta: kis – egy százaléknál is alacsonyabb – mennyiségben előfordulhat metilalkohol az alkoholban, az még nem okoz érdemi toxikus hatást. Káros hatása attól is függ, hogy mennyi alkohollal együtt fogyasztja valaki a metilalkoholt.

A metil- és az etilalkohol között kémiai szerkezetbeli különbség van. Az etilalkoholtól alapvetően “csak” be tud rúgni az ember, de annak is lehet az egész szervezetre negatív hatása.

A metilalkohol tünete lehet olyan ittasság, ami nem javul. A metilalkohol a központi idegrendszerre hat, okozhat súlyos vesekárosodást, a szervezet teljes működése fel tudja mondani a szolgálatot. Olyan tünetről is beszámoltak, mintha hó esne, de a mérgezés akár súlyos látási problémát, vakságot is okozhat – fejtette ki Zacher Gábor.

A mentők múlt pénteken jelezték, hogy a bodrogközi Dámócról mérgezés gyanújával több embert vittek kórházba.

Szombaton egy idősebb nőt az otthonában találtak holtan, egy 14 éves fiú a kórházban halt meg. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház kedden közölte az MTI-vel, hogy újabb két férfi vesztette életét a dámóci mérgezések miatt. Még négy beteget ápolnak az intézményben.

A Miskolci Törvényszék közleménye szerint október 28-án lácacsékei otthonából szívelégtelenség miatt vittek kórházba egy embert, aki ott meghalt. Ebben az esetben is felmerült a metilalkohol-mérgezés lehetősége.

Az üggyel összefüggésben két férfit gyanúsítottak meg, akik a lakóhelyükön szeszesitalok értékesítésével foglalkoztak. A két férfi ellen lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el.

alkohol (alkohol, )
Így öl a metil-alkohol
Sűrű, átlátszó, és a megtévesztésig hasonlít a "sima" változathoz, csakhogy a metil-alkoholból már kevés is halálos.

Kiemelt kép: 24.hu / Berecz Valter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik