Belföld
Nyíregyháza, 2017. május 8.
Magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsga a nyíregyházi Sipkay Barna Kereskedelmi Vendéglátóipari Idegenforgalmi Szakgimnáziumban 2017. május 8-án.
MTI Fotó: Balázs Attila

Vészcsengő: Balogot újabb érettségi botrányra figyelmeztetik

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2017. 11. 07. 11:37

A magyar közoktatás Trabantjától nem lehet elvárni Forma 1-es győzelmet.

Márpedig ez a felvételihez kötelezővé tett nyelvvizsga. A Civil Közoktatási Platform Balog Zoltán miniszternek is eljuttatta állásfoglalását, amely szerint változtatni kell a 2020-as felsőoktatási felvételi követelményein, mert kirekesztő lenne, ha három év múlva már nem lehetne felvenni a felsőoktatásba azt, akinek nincs középfokú (B2 szintű)  komplex nyelvvizsgája.

Így nem tanulhatna tovább az, aki iskolai lehetőségei, családi háttere miatt az általános vagy a középiskolában nem tudott megfelelő szintű nyelvtudásra szert tenni.

A közoktatási rendszer jelenleg nem biztosítja a felsőoktatás általánosan érvényes bemeneti követelményeként elképzelt  nyelvvizsgához szükséges idegennyelv-tudást a magyar diákoknak.

Korábban Székely László ombudsman is jelezte, hogy a diákok döntő többségének nem adatik meg, hogy egy nyelvet a közoktatás intézményi keretei között középfokon elsajátítsanak, és ezt az iskolák nem is kötelesek biztosítani a nem emelt szinten nyelvet tanulóknak.

Nyíregyháza, 2016. május 2.
Távoktatásban részt vevõ felnõtt diákok a magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsgán a nyíregyházi Bánki Donát Mûszaki Középiskola és Kollégiumban 2016. május 2-án. A magyar nyelv és irodalom, valamint a magyar mint idegen nyelv írásbeli vizsgájával megkezdõdött az idei tanév május-júniusi érettségi idõszaka, amelyben összesen mintegy 112 ezren adnak számot tudásukról.
MTI Fotó: Balázs Attila
Különóra nélkül nem sok esélye van egy középiskolásnak nyelvvizsgára
Ettől függetlenül a kormány előírná, hogy a felsőoktatásba való bekerülés egyik feltétele a középfokú nyelvvizsga legyen.

2020-tól ráadásul a felvételi tárgyakból kötelező lenne az emelt szintű érettségi, így a már egyébként is túlterhelt tanulóknak több tárgyból pluszórákon kell az érettségire felkészülniük, ha tovább akarnak tanulni.

Különösen hátrányos helyzetbe kerülnek a szakgimnáziumi tanulók, akiknek az iskola csak egyetlen – általában a szakirányú továbbtanuláshoz szükséges – tantárgyból biztosít emelt szintű felkészítést.

Az is feszültséget okozhat, hogy sokan tanulási nehézségük miatt nem képesek a komplex – írásbeli és szóbeli – nyelvvizsgára. Közülük eddig egyeseket felmentettek a nyelvi érettségi vagy annak egy része alól, de sokan ezt a felmentést az új szabályozás szerint már nem kaphatják meg.

Az eddigi tapasztalatokból is látható, hogy a kényszerítés önmagában nem vezet eredményre! Az oktatásirányítás és a kormány nem spórolhatja meg a szükségszerű fejlesztésbe invesztálandó forrásokat, az elvárt teljesítményhez szükséges feltételek és körülmények megteremtését!

A Civil Közoktatási Platform indokoltnak tartja, hogy az oktatási kormányzat átfogó, átgondolt, széleskörű társadalmi, szakmai legitimációval rendelkező, hosszú távú reformkoncepciót dolgozzon ki az idegen nyelvek oktatására, az általános, a középiskolai és a felsőoktatási nyelvtanítás megújítására.

Javaslataik:

  • Haladéktalanul módosítsák a felsőoktatási felvételi eljárásra vonatkozó kormányrendeletet  úgy, hogy a középfokú nyelvvizsga ne legyen feltétele a továbbtanulásnak, amíg ennek megszerzésére a közoktatás nem teszi képessé a tanulókat. A felsőoktatási intézmények saját hatáskörükben kérhessék egy-egy szakon az általuk meghatározott szintű nyelvvizsgát.
  • Haladéktalanul kezdjék meg az 1360/2017. (VI. 12.) Korm. határozat megvalósítását, szakmai szervezetek, szakértők bevonásával mérjék fel a köznevelésben az idegennyelv-oktatásra vonatkozó feltételeket, amelyek alapján készüljön nyelvoktatási stratégia.
  • A felsőoktatási intézményekben legyen megfelelő minőségű, kötelező nyelvoktatás, hogy a diákok a korábban megszerzett tudást fejleszthessék és újabb nyelvet is elsajátíthassanak, meg tudják szerezni a diplomához előírt nyelvtudást, nyelvvizsga-bizonyítványt.
  • A bármikor bevezetésre kerülő kötelező nyelvvizsga, illetve vizsgarészek alóli felmentésre vonatkozó szabályokat, valamint a nyelvvizsgával szerezhető többletpontok változását haladéktalanul hozzák nyilvánosságra.

A Civil Közoktatási Platform szerint ezzel elő lehetne készíteni egy későbbi, átfogó idegennyelv-oktatási reformot. A belépés szigorú korlátozása helyett nyitva maradnak a tanulási útvonalak, így a rendelet megfelelhet a méltányosság és igazságosság, illetve a hatékonyság és eredményesség alapvető társadalmi követelményének is.

Kiemelt fotó: MTI/Balázs Attila

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

ILLUSTRATION - A young man holds a smartphone displaying an erotic photo of a young woman in Hanover, Germany, 31 October 2013. Many headmasters from Cloppenburg have warned parents against the new trend of 'sexting', an act of sending sexually suggestive photographs between mobile phones or upload them to social networks. Photo: JULIAN STRATENSCHULTE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.