Belföld

Ügyvédi iroda járt jól a metróbotrányokkal

Már akkor megbízták a metrófelújítás szerződésének előkészítésével, amikor még a pályázatot sem írták ki.

Hat év alatt csaknem félmilliárd forint megbízást kapott a BKV-tól a Perenyei és Társa Ügyvédi Iroda, amely az első Orbán-kormány honvédelmi minisztériumának államtitkárához, Perenyei Tamáshoz kötődik. Erről a Népszava ír.

Az iroda egyik legfigyelemreméltóbb feladata az orosz Metrovagonmassal a 3-as metró szerelvényeinek felújítására megkötött, 69 milliárd forintos szerződés előkészítése volt. Erre a feladatra a BKV közlése szerint 2013 és 2017 között évente átlagosan 19,2 millió forintot fizettek ki Perenyeiéknek.

Mindez azért nagyon érdekes, mert csak 2014 augusztusában határozott a Fővárosi Közgyűlés arról, hogy Budapest megpályáztatja a szerelvények felújítását, és 2015 júliusában hirdették ki a tender eredményét, márpedig csak akkor érdemes megbízni egy ügyvédi irodát a szerződés előkészítésével, ha már lehet tudni, hogy kivel, milyen tárgyban, és milyen feltételekkel fogják megkötni.

Évente 40 millió forintot kapott 2011 és 2017 között az ügyvédi iroda azért, hogy a 2-es és a 4-es metróvonalak szerelvényeit gyártó Alstom elleni perben képviselje a BKV-t. Ugyanebben az időszakban évente átlagosan 6,8 milliót fizettek a Siemens-szerződéssel kapcsolatban felmerült jogviták miatti feladatok ellátásáért. Ennek az ügynek a végén a Siemens, egy kormánydöntésnek köszönhetően, 9 milliárd forintos fájdalomdíjat kapott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik