Belföld

Rögzítheti a háziorvos, hogy kivel és hányszor csináljuk

A kormány szerint ez azért kell, hogy pontos képet alkothassanak a lakosság egészségi állapotáról.

Szexuális szokásainkat, környezetünk minőségét, jövőképünket és szociális érzékenységünket is rögzíthetik háziorvosaink jövő júliustól egy újonnan elfogadott jogszabály alapján – írja a Blikk. A kormány szerint erre azért van szükség, hogy pontos képet alkothassanak a lakosság egészségi állapotáról. Az egészségügyért felelős államtitkár, Ónodi-Szűcs Zoltán korábban azt mondta, a válaszokból lehet kiszámolni a valódi egészségügyi ellátási szükségletek költségeit.

A lap szerint a családi helyzet és a káros szokások mellett a szexuális szokásokra is rákérdez a kérdőív,

például, hogy milyen rendszeresen csináljuk és kivel.

Dr. Bense Tamás háziorvos még rátett erre egy lapáttal a lapnak nyilatkozva: „Egy neurotikus nő tüneteinek hátterében kiegyensúlyozatlan szexuális élet is állhat, ami ezekből az adatokból kiderül. Ilyen esetben a probléma gyógyszeres kezelés nélkül is orvosolható.”

A TASZ Magánszféra projektjének vezetője, Asbóth Márton azonban úgy látja, szakmailag és adatvédelmi szempontból is aggályos az adatgyűjtés. A beteg hozzájárulása kötelező az adatok megadásához, az érzékenyebb kérdésekre pedig külön fel kell hívni a figyelmet – szögezte le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik