Belföld

A valódi várólistát az orvosok notesze mutatja

Az ok, hogy feudális rendszer uralkodik az egészségügyben.

A Magyar Nemzetnek a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének alelnöke azt mondta, az orvos- és nővérhiány is felelős a lassú ellátásért egy-egy kórházi osztályon, de a túlterhelés azzal is csökkenhetne, ha a betegek tájékozottabbak lennének. Hegedűs Zsolt szerint gyakori, hogy azok a betegek is az ügyeletre mennek, akik várhatnának az ellátásra, elmehetnének a háziorvoshoz.

A sürgősségi osztályon a várakozási időt az is növelheti, hogy az orvos több osztályon is ügyel, és olykor a saját osztályára kell átmennie, tehát ide-oda szaladgál az esti műszak alatt.

18 órát várakoztatták a beteget a sürgősségin
Délután négy órakor érkeztek a Jahn Ferenc Kórházba, másnap délben távozhattak.

A legnagyobb gond az, hogy nincs is adat arról, melyik kórházban hány sürgősségi szakember van, mennyi a tényleges várakozási idő. Ez Angliában publikus, havonta nyilvánosságra hozzák az intézmények.

Egy politikai, egészségügyi programnak fontos része lehetne, hogy például a sürgősségi osztályos várakozási időt lecsökkentik 4 óra alá.

Ilyen ígéretek nálunk azonban el sem hangozhatnak, mert nem mérik, mennyit vár egy beteg, pedig hasznos lenne, ha össze lehetne hasonlítani az intézményeket. Ki kellene kérni a páciensek véleményét az ellátásról.

A sürgősségi osztályokon pukkadhat ki az orvoslufi
Furcsa hibrid megoldásokra kényszeríti rá a kórházakat és szakembereket is az orvoshiány. Van, aki simán ingázik 100 kilométert egy kis mellékesért.

A várólistás beavatkozásoknál ugyan csökkent a várakozási idő több műtéttípusnál is, de Hegedűs Zsolt szerint kérdés, hogy az adatok mennyire fedik a valóságot, az eredményeket hitelesíteni is kellene, hiszen míg egy osztályvezetőnek heti kétszer rendelkezésére áll a műtő, addig egy rezidensnek kéthetente egyszer. Az alelnök szerint a valódi várólistát – az egészségügyben uralkodó feudális rendszer miatt is – ezért az orvosok notesze mutatja.

Kiemelt fotó: MTI/Balázs Attila

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik