Belföld

Majtényi: az üldözési mánia nem alaptalan

Majtenyi-Laszlo(210x140).jpg (Array)
Majtenyi-Laszlo(210x140).jpg (Array)
Esterházy Pétert idézve beszélt a civilek lehallgatásáról.

Az ATV-ben az Eötvös Károly Intézet elnöke azt mondta, Németh Szilárdtól tudjuk, hogy 22 civil szervezetről derültek ki súlyos visszaélések a nemzetbiztonsági bizottság ülésén, miközben ott szó sem esett ilyesmiről, neki pedig nincs joga megrendelést adni civilek lehallgatására.

A titkosszolgálatot csak alkotmányos célokra lehet használni, politikaiakra nem, efölött kellene őrködnie a bíróságnak, az Alkotmánybíróságnak és a nemzetbiztonsági bizottságnak, az adatvédelmi Hatóságnak.

Más kérdés, hogy ezek a szervezetek hogyan végzik a munkájukat

– tette hozzá, emlékeztetve rá, hogy a magyar államot már elítélte a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága, amiért nincs független kontrollja a nemzetbiztonsági ellenőrzéseknek.

Az alkotmányjogász a lehallgatásokra visszatérve bírálta, hogy nemzetbiztonságért felelős politikusok dicsekednek azzal, hogy titkosszolgálati eszközöket használnak, pedig a jogellenes megfigyelés bűncselekmény. Az a titkosszolgálati vezető, aki a jogsértő utasítást végrehajtja, maga is bűncselekményt követ el.

Szerinte ez lehetne blöff is, de tény, hogy poloskák nemcsak náluk voltak, hanem vannak máshol is. Idézte Esterházy Pétert is, aki szerint Magyarországon mindenkinek üldözési mániája van, és tényleg üldözik is őket. Majtényi ezzel nem tud együtt élni, mert nem hajlandó feladni azt a fikcióját, hogy ő egy szabad ország polgára.

Pintér Sándor nem tud az Eötvös Károly Intézet megfigyeléséről
Majtényi szerint ez egy a civil szervezetek elleni lejárató kampány része, másrészt az érintettek megfélemlítését célozza.
Németh Szilárd elismerte, hogy nem mondott igazat
Korábban azt állította, hogy civil szervezetek átvilágítását kérte a titkosszolgálatoktól, de törvény szerint erre nincs lehetősége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik