Közélet

Németh Szilárd elismerte, hogy nem mondott igazat

Korábban azt állította, hogy civil szervezetek átvilágítását kérte a titkosszolgálatoktól, de törvény szerint erre nincs lehetősége.

Nem utasította a titkosszolgálatokat a civilek megfigyelésére Németh Szilárd, így nem mondott igazat a Pesti Srácoknak, amikor azt állította, hogy felkérte erre a szakszolgálatokat. Erről a hvg.hu ír.

A Fidesz alelnöke tavaly szeptemberben ezt nyilatkozta:

Én most, mint a Nemzetbiztonsági Bizottság alelnöke a bizottsághoz és a titkosszolgálatokhoz fordultam, összegyűjtve a Soros-hálózattal együttműködő szervezetek nevét, kérve a tevékenységük teljes átvilágítását.

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos ezután nyilatkozatra kötelezte a fideszes képviselőt, hogy valóban adott-e utasítást a civilek átvilágítására, ugyanis szerinte a törvények értelmében Németh ilyet nem kérhet a titkosszolgálatoktól. Az alelnök válaszul a következő nyilatkozatot küldte a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnak:

A Nemzetbiztonsági Bizottság tagjaként és alelnökeként több alkalommal hívtam fel a titkosszolgálatok figyelmét a külföldi forrásból működő Magyarországon bejegyzett társadalmi szervezetek működésének kockázatára, ugyanakkor a rám irányadó jogszabályi rendelkezéseket ismerve és betartva, közvetlen utasítást intézkedésre soha nem adtam.

Korábban a hatóság azt is közölte, hogy Németh nem fogalmazhat meg konkrét feladatokat, „hírigényt” a szakszolgálatok felé. Megfigyelésre utasítást csak a szolgálatokat felügyelő miniszter adhat, a Nemzetbiztonsági Bizottság tagjai nem, arról nem is beszélve, hogy a civilek titkos megfigyelésének nincs oka, hiszen tevékenységük nyilvános.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik