Belföld

Káosz az orvosoknál, hétvégén kopogtattak náluk a rendőrök

November 1-jén indul az új elektronikus egészségügyi rendszer, az EESZT. Pontosabban indulna, de elég nagy a káosz a rendszer tervezett startja előtti napokban.

A Magyar Nemzet keddi cikke szerint készenléti rendőrök szállítják ki az orvosoknak az új rendszerhez szükséges eszközöket. Az EESZT-hez ugyanis kell egy olyan leolvasó, ami az e-személyin található adatokat olvassa le és viszi fel a rendszerbe.

Mi az EESZT?

Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér. Országosan egységes online rendszer, ami a háziorvosi és szakrendelőket, a kórházakat és a gyógyszertárakat egy informatikai hálózatba kapcsolja. Ez lehetővé teszi azt, hogy a betegadataink (a háziorvos által felírt gyógyszerek, a vizsgálatok, a leletek és így tovább) egy helyen legyenek. Vagyis nem kell papírokat lobogtatva járkálnunk orvostól orvosig, mert minden fontos információ ott lesz a számítógépben.

A 24.hu-nak egy névtelenséget kérő háziorvos részletesen elmesélte, hogyan zajlott a készenléti rendőrök látogatása. Az ügyeletet tartó rendelőbe szombat délben érkeztek meg a rendőrök a kártyaleolvasóval. Orvos forrásunk családjával egy másik városban pihent, ezért telefonon szólt neki az ügyeleten tartózkodó kolléganője, hogy keresi a rendőrség.

Meghökkenve kérte kollégáját, adja át a telefont, hadd beszéljen a rendőrökkel, akik tájékoztatták, meghozták a kártyaleolvasót, át kellene venni és alá kellene írni az átvételi tanúsítványt. Azt is felajánlották, hogy házhoz viszik az eszközt, ha szükséges.

Mivel másik városban tartózkodott, szerencsére meg tudták oldani, hogy a kolléganője vegye át.

A rendőrök elárulták neki, péntek délben kapták a parancsot, hogy vasárnap délig szállítsák ki a hiányzó kártyaleolvasókat a rendelőkbe és a patikákba.

Van más gond is

Forrásunk azt is elmesélte, hogy a hétvégi incidens már csak hab volt a tortán. Ő az elsők között volt, aki szeptember közepén elindította az EESZT-hez való csatlakozási folyamatot az erre létrehozott online felületen. Több mint egy hónappal később, október 30-án, két nappal a kötelező határidő lejárta előtt kapta meg a visszaigazoló e-mailt az Állami Egészségügyi Ellátó Központtól, hogy letöltheti a biztonsági tanúsítványt, ami a rendszerhez kapcsolódás feltétele. Most szabadságon van, de ennek ellenére bemegy a rendelőbe, hogy ezt megtegye, rajta ne múljon a dolog.

„Jó ez az e-recept, de azért hozza magával a papírvényt is, ha jót akar”
Megküzdenek az orvosok az egészségügy legnagyobb újításával, ami néhány nap múlva élesedik. Mindenki érzékeli majd a változást, de sokan attól tartanak, hogy a rendszer még nem áll készen.

Ismer olyan orvost is, aki arról panaszkodott, hogy bár időben megkapta az e-mailt, le is töltötte a tanúsítványt és sikeresen csatlakozott a rendszerhez, az kaotikusan, megbízhatatlanul működik, és nagyon lelassítja a számítógépet.

Nincs segítség

Az ÁEEK korábban elindított egy segélyvonalat, hogy telefonos segítséget kapjanak az egészségügyi dolgozók, ha problémájuk az EESZT-vel kapocslatban. De a vonal hetek óta elérhetetlen, foglaltat jelez – mondja forrásunk.

Egyik kollégám nem olyan régen napi nyolc órában próbálgatta hívogatni a segélyvonalat, sikertelenül.

Háromezer helyre vittek olvasót

Az ÁEEK-t délelőtt kérdeztük meg, miért kellett rendőröket is bevetni a kártyaolvasók kézbesítéséhez. A Központ úgy pontosított, az e-személyi olvasó kiszállításában nem a rendőrség, hanem az Állami Futárszolgálat nyújtott támogatást az Állami Egészségügyi Ellátó központnak. Közel 3  ezer helyre szállították így ki az eszközöket.

Azt is írták,

az első körben, határidőre leadott igények kiszállítása 100 százalékosan megtörtént, a határidő után benyújtott pótigények kielégítése hétfő délig 90 százalék felett teljesült.

Szerintük nincs gond a segélyvonallal sem. Elérhető, csak a várakozási időszak a rendkívüli terhelés miatt hosszabb lehet.

Kiemelt kép: MTI/Balázs Attila

Ajánlott videó

Olvasói sztorik