Belföld
Nyíregyháza, 2012. szeptember 28.
Betegeknek felírt receptek Kozma Ottó háziorvos rendelőjében Nyíregyháza-Oroson 2012. szeptember 28-án.
MTI Fotó: Balázs Attila

A rendőrök viszik ki a rendelőkbe az e-rendszerhez szükséges eszközöket

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2017. 10. 31. 07:54

November 1-jén indul, de egyelőre nagy a káosz az új elektronikus egészségügyi szolgáltatói tér körül.

Két nappal az elektronikus egészségügyi szolgáltatói tér (eeszt) indulása előtt a Készenléti Rendőrségnek kell az orvosi rendelőkbe szállítani az új rendszerhez szükséges eszközöket – értesült a Magyar Nemzet.

Az eeszt a háziorvosi és szakrendelőket, a kórházakat és a gyógyszertárakat fogja egy informatikai hálózatba kapcsolni, és a megfelelő jogosultságok mellett a szakorvosok, háziorvosok és nővérek egy helyen fogják látni a leleteket és a felírt recepteket.

Ám több orvos szerint nagyon furcsán zajlik a rendszer kiépítése. Többen is arról beszéltek, hogy nem egy, az e-személyin található adatok lehívására szolgáló kártyaolvasót kaptak, hanem öt-hat darabot.

Nyíregyháza, 2012. szeptember 28.
Betegeknek felírt receptek Kozma Ottó háziorvos rendelőjében Nyíregyháza-Oroson 2012. szeptember 28-án.
MTI Fotó: Balázs Attila
„Jó ez az e-recept, de azért hozza magával a papírvényt is, ha jót akar”
Megküzdenek az orvosok az egészségügy legnagyobb újításával, ami néhány nap múlva élesedik. Mindenki érzékeli majd a változást, de sokan attól tartanak, hogy a rendszer még nem áll készen.

Egy háziorvosokat tömörítő Facebook-csoportban arról számoltak be, hogy nem csak a rendőrök, de az Állami Futárszolgálatot is igénybe vették az eszközök célba juttatásához, amely a rendőrség speciális szolgálataként továbbítja fegyveres biztosítással a minősített adatokat tartalmazó küldeményeket.

További gondot okoz az eeszt elindulásában, hogy a Magyar Nemzet szerint sokan nem is tudják, hogyan kell csatlakozniuk a hálózathoz és hogyan kell használniuk az eszközöket. Ráadásul segítséget sem tudnak kérni, mert az Állami Egészségügyi Ellátóközpont segélyvonala elérhetetlen. A legnagyobb segítséget egy olyan honlap jelenti, amelyet egy informatikus hozott létre az háziorvosoknak.

Kiemelt kép: MTI/Balázs Attila

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A picture taken on October 4, 2016 shows a cameraman walking through the concrete obstacles in the disputed Kosovo-Montenegro border in the village of Cakor, western Kosovo. 
There are no guards in the uninhabited Rugova mountains bordering Montenegro, only sheep on pasture land, but a dispute over defining the borderline could push Kosovo into chaos as the political opposition views the demarcation deal as close to "treason". The tiny Balkan territory, which unilaterally proclaimed independence from Serbia in 2008, last year reached a border demarcation agreement with its western neighbour, but Kosovo's parliament has yet to ratify it.
 / AFP PHOTO / ARMEND NIMANI

Azt sem tudni, hol végződnek Magyarország szomszédai

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.