Sport

Így titkolják, mennyiért használja Hosszú Katinka és klubja a Duna Arénát

Egészen elképesztő történet bontakozott ki abból, hogy megpróbáltuk kideríteni, milyen szerződést kötött Hosszú Katinka és klubja a Duna Aréna használatára. A főszereplők elnémultak, így egyelőre még azt sem lehet megtudni, ki írt alá megállapodást a vízfelület használatáról az Iron Aquatics-szal.

Márpedig valakinek meg kellett állapodnia az úszó klubjával, hiszen a háromszoros olimpiai bajnok sportoló márciusban örömmel adott hírt Facebook-oldalán arról, hogy elindul az Iron Aquatics úszásoktató-programja, a Learn to Swim, aminek a 2017-es vizes világbajnokságra – minden létező költségbecslést messze túllépve – megépülő Duna Aréna tanmedencéje ad otthont. Ebből akkor kisebb botrány is kerekedett, mert miután Hosszúék megkapták a használati jogot, a négyszeres olimpiai bajnok Darnyi Tamás úszóiskolájának nem jutott medence.

Az nyilvánvaló volt, hogy pályázatot nem írtak ki, így meglepő volt az Iron Aquatics kommunikációs vezetőjének nyilatkozata, amely szerint

kialakult a piacon egy verseny, ahol ahogy Darnyi Tamás, úgy mi is, egyike vagyunk a szereplőknek.

Mi piaci versenyre utaló jelet nem találtunk, sokkal inkább úgy tűnt, valaki egyszerűen igent mondott Hosszúék kérésére.

Éppen ezért már márciusban közérdekű adatigényléssel fordultunk a Bp2017 Kft.-hez: azt kértük a cégtől, árulja el, milyen célra és mekkora összegről szóló szerződéseket kötött Hosszú Katinkával, illetve az Iron Aquatics-szal.

Akkor a klubot is megkérdeztük, mennyit fizet a vízfelület használatáért, miként azt is, kivel szerződött a Duna Aréna használatára. Kérdéseinkre egyik fél sem reagált.

Hogy kiderítsük, ki és hogyan szerződhet az uszoda használatára, a kormányhoz fordultunk. Érdeklődtünk arról is, mi a kabinet véleménye arról, hogy a közpénzből épült Duna Arénát átláthatatlanul használja egy magáncég, azaz Hosszúék kft.-je. Egyik minisztériumtól sem kaptunk választ.

Ezek után jártuk a jogi utat: a törvényes határidőn túl is vártunk a Bp2017 Kft. válaszára, külön levélben jeleztük a cégnek, hogy mivel nem adták ki határidőre a kért adatokat, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hivatalhoz fordulunk. Erre a levelünkre sem érkezett válasz, ezért beadványt nyújtottunk be a hatósághoz, amelynek állásfoglalása szerint közérdekű adatokról van szó, így a NAIH május 30-án

felszólította az állami céget az adatok átadására, újra ezt tette július 26-án, amikor azt írta a Bp2107-nek: haladéktalanul, de legkésőbb 15 napon belül adják át az adatokat.

Fotó:MTI/Balogh Zoltán

Vagy legalább tájékoztassanak az adatszolgáltatás megtagadásának pontos okáról. A héten újabb 30 napos határidő jár le, így újra a Bp2017 Kft-hez fordultunk, ekkor ismét megkerestük Hosszú Katinka klubját is, amelytől ismét megkérdeztük, melyik céggel, milyen időtartamra, mennyi pénzért szerződött a Duna Aréna használatára. Érdeklődtünk arról is, Hosszúék szerint mennyiben szolgálja a sportoló által is követelt átláthatóságot a hallgatás. Egyik kérdésünkre sem kaptunk választ.

Nem úgy a Bp2017 Kft.-től, amely a hosszas hallgatás után váratlanul azt közölte: a Bp2017 Kft. egyetlen szerződést kötött a Hosszú Katinka és Shane Ryan Tusup által képviselt Iron Corporation Kft-vel. A megállapodás értelmében a kft. 25 millió forintot fizetett a másik félnek a 17. FINA Világbajnokság népszerűsítéséért.

A megállapodás értelmében Hosszúék vállalták a szereplést a vb kisfilmjében, fotózhatták a vb ideje alatt előre egyeztetett időpontban, rögzítették, hogy kihelyez posztokat, videóüzeneteket az esemény kabaláinak megjelenítésével, illetve a vb idején előre egyeztetett időpontban és tartalommal megjelenik print és/vagy online felületen, sőt a vb-t megelőző rendezvényeken is részt vesz.

A Bp2017 Kft. ugyanakkor világossá tette: más szerződést nem kötött Hosszúval.

Kérdés, hogy akkor mégis ki tette lehetővé az úszónak, hogy iskolája használja a Duna Arénát, és milyen megállapodás alapján zajlik az együttműködés. Megkerestük a B-Omega-T Kft.-t, amely amolyan vészmegoldásként átmeneti időszakra átvette az uszoda üzemeltetését, ám a vállalkozás egyelőre nem reagált. Miként a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. sem, amely korábban kiírta a Duna Aréna üzemeltetéséről szóló pályázatot. Pedig egyszerűen annyit kértünk, mondják meg, ki volt 2017 első félévében hivatalosan az üzemeltető.

Azaz fél éve lehetetlen megtudni ki, hogyan, mennyiért szerződött Hosszú Katinkával, illetve klubjával. Így legfeljebb Hosszú Katinkát tudjuk idézni, aki 2016. novemberében nyílt levélben ment neki Gyárfás Tamásnak, az úszószövetség akkori elnökének. A szövegben egyebek mellett azt állt:

Az egész rendszer érdekek mentén szerveződik. (…) A rendszer és a rosszul rögzült, ősrégi metódusok semmiképpen sem szolgálják a magyar úszósport érdekét. Azon dolgoznak, hogy elhitessék a rendszeren kívül nincs élet, hogy semmi sem működhet a Szövetség közbenjárása nélkül. Ez egyszerűen nevetséges. Én magam vagyok az élő példa arra, hogy van élet a Magyar Úszószövetség után, sőt, akkor van csak igazán.

Kiemelt kép:MTI/Kovács Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik