Belföld

Sárosdi Lilla belehalt volna a hallgatásba

A színésznő a gyerekkel sétált, amikor az utcán meglátta Martont.

A Magyar Narancsnak Sárosdi Lilla azt mondja, azért döntött a nyilvános megszólalás mellett, mert néhány hónapja a családjával sétált, amikor meglátta az utcán Martont és feltört benne az indulat. Akkor azt a gyerekek miatt el kellett fojtania, de a találkozás felkavarta a múltat.

 

Korábban sok barátomnak meséltem el az eltelt több mint 20 év alatt. Szabadulni akartam. Ahogy haladtak előre az évek, az emberektől azt kaptam vissza, hogy Martonnak lehetnek más ügyei is, mert „beszélik”. (…) Hány áldozata lehet? És még mindig tanít? Iszonyú lelkiismeret-furdalás tört rám, hogy ahelyett, hogy tennék valamit, csak hallgatok. Aztán amikor a Weinstein-botrány kirobbant, úgy döntöttem, hogy kiírom magamból, mert belehalok. Lesz, ami lesz.

A történet az egész lényét meghatározta, igyekezett elfelejteni, elmondta, amikor csak tudta, de nem volt olyan, aki azt mondta volna, hogy tárja a nyilvánosság elé.

Ugye az nem oké senkinek, hogy egy férfi bármikor belógassa a nemi szervét egy 18 éves lány arca elé, ha az nem adott erre engedélyt? Ha így van az, akkor az jó, mert már megértettünk valamit. Eddig ez nem volt talán evidens sokaknak.

Sárosdi Lilla szolidáris azokkal, akik bevallották, mi történt velük, és ezt közöny, cinizmus fogadta. Szerinte addig nem lehet a zaklatást feldolgozni,

amíg az áldozatot nem fogadja be, az elkövetőt pedig nem tagadja ki a közösség. Amíg magadban hordod, csak egy áldozat vagy a sok közül, miközben az elkövető vígan éli életét. (…) Csak akkor lesz változás, ha emberileg ugrunk egy lépcsőfokot. Aki a szégyenét tárja föl, az nem tud számító lenni, az egyszerűen csak beleugrik a szakadékba.

Sárosdi Lilla nem bánta meg, hogy előállt a történetével.

Az ismerősei többségének is szörnyű történetei vannak a saját szakmájukban, családjukban. Örülne, ha Marton László beperelné rágalmazásért, mert csak így válhat mindenki számára világossá, hogy

a bűnökért végül felelni kell. Ha Marton nem perel, azzal ugyan bevallja a tettét, de megússza a büntetést. Ebben az esetben legalább a bocsánatkérésig el kellene jutnia, mielőtt végleg elmenekül a világ elől.

Fontosnak tartja a #metoo kampányt, a párbeszédet, és fontosnak tartaná, hogy azok is álljanak a nyilvánosság elé, akik tudtak arról, mit művel Marton.

Ha hallgatnak, magukat is összekenik ezzel a dologgal, és továbbra is fenntartják ezt a titkokkal, sejtésekkel és cinizmussal telített állapotot.

Az ő ügye abban segít, hogy beszédtémává emeli a zaklatás, a hatalommal való visszaélés problémáját és azt reméli, hogy néhány év múlva nem lesz menő fiatal lányokat vagy fiúkat kocsikáztatni.

Hogy egy kicsit okosabbak, érettebbek, emberebbek leszünk.

Sárosdi Lilla: Nagyon szívesen beszélnék Marton Lászlóval
„Erősnek érzem magam, mert igazam van” – mondja a Marton Lászlót szexuális zaklatással vádoló színésznő, aki per esetén akkor is odamenne a bíróságra, ha senki nem állna mögötte.

Sárosdi Lilla az ATV Híradójának azt mondta, nem lepődött meg azon a híren, hogy a rendező elállhat a pertől. Sok áldozat megszólalt, akikkel hasonló dolog történt, mint vele és tud olyanokról, akik a nevükkel még nem mernek előlépni, de neki elmondják a történetüket.

Megismételte, az elévülés miatt neki nincs lehetősége jogi lépésekre, de szeretné, ha Marton legalább bocsánatot kérne, ezzel példát mutatna és így „emelt fővel” tudna kijönni ebből az ügyből. A színésznő üdvözölte, hogy a Vígszínház csatlakozik a Független Előadó-Művészeti Szövetség kezdeményezéséhez és aktívan részt vállal a hatalommal való visszaélések és a szexuális zaklatások megelőzését célzó közös munkában.

Elmarad Marton László premierje
A Vígszínház aláírta a szexuális zaklatással vádolt rendező elleni petíciót is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik