Belföld

Kövér László szerint nem szabad elszakadni a valóságtól

24.hu
24.hu

2017. 10. 26. 11:40

Magyarország tesz azért, hogy a következő években tovább erősödjön Közép-Európa szerepe és hangja, és bízik abban, hogy a közép-európai valóságközeli politika hozzájárul Európa megerősödéséhez és az EU elkerülhetetlen megújulásához – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke csütörtökön az Országházban.

A Nézőpont Intézet által Félidőben a PiS-kormányzás – lengyel és magyar szemmel címmel rendezett nemzetközi konferencián a házelnök megnyitó beszédében azt mondta, Magyarországnak és Lengyelországnak nemcsak arra volt ereje, hogy a kommunizmussal szemben ellenállást tanúsítson, hogy „lerázza magáról a posztkommunizmus koloncait”, hanem arra is van és lesz ereje, hogy napjainkban Európában megvédje a valóságközeli politikát.

Mindkét ország politikai rendszere kiállta a rendszerváltozás utáni csaknem harminc év próbáját, kormányaik erős társadalmi támogatottsággal bírnak, újító megoldásaik eredményességét pedig még az ellenfeleik is kénytelenek elismerni, mondta.

Kövér László szerint a politológia és művelői ma azt a tanácsot adhatnák az emberek iránt felelősséggel tartozó politikusoknak, hogy

a politikát semmilyen körülmények között ne hagyják elszakítani a valóságtól, a politikát őrizzék meg valóságközelinek.

Napjainkban világszerte tapasztalható „a közérdekeken és közfelhatalmazáson nyugvó közhatalmak és a magánérdekeken alapuló és felhatalmazás nélküli, azaz illegitim magánhatalmak” korábbi egyensúlyának felbomlása – magyarázta. Úgy látja, a globális technológiai fejlődés hasznait leginkább a magánhatalmak szedik, terheit pedig mindenekelőtt a közhatalmak viselik, így a közhatalmak részesedése az erőforrásokból csökken, a magánhatalmak erőforrásai pedig nőnek; a közhatalmaknak apadó erőforrásaik, csökkenő mozgásterük és szaporodó kötelezettségeik vannak, míg a magánhatalmaknak egyre több pénzük és egyre kevesebb kötelezettségük van.

Szerinte ha a politika elszakad a valóságtól, a magánhatalomnak a közhatalom ellen folytatott egyre élesedő küzdelmében a közhatalom biztosan vesztésre van ítélve. Ha a politikát sikerül valóságközeliként megőrizni, akkor ugyan nagy csaták árán, de a közhatalom és a magánhatalom közötti egyensúly helyreállítható, és csak ez eredményezhet békét, fejlődést és emberi méltósággal élhető életet világszerte – vélekedett. Hozzátette: a valóságközeli politika emberközeli politika, “a felelős politika számára ugyanis a valóságtisztelet nem más, mint a népakarat tisztelete”.

Kövér László szerint a magyarok és lengyelek kivételes és mély barátsága nemcsak a kölcsönösen felismert sorsközösségen, hanem a valóságközeli politikára való közös törekvésen is alapul. Budapesten és Varsóban „nemcsak a saját érdekeinkhez, hanem egymás barátságához is ragaszkodunk”.

Kitért rá, hogy a magyarok és lengyelek történelmi érdekközösségének és barátságának tengelyére az elmúlt évtizedekben felépült egy közép-európai regionális együttműködés, a visegrádi négyek (V4), amely „a valóságközeli európai politika megkerülhetetlen központjának bizonyul”. Nem véletlen tehát, hogy Magyarország és Lengyelország napjainkban „a valóságidegen európai politika támadásainak kereszttüzében áll” – mutatott rá.

A házelnök úgy vélte, ma már létezik magyar és lengyel politikai modell, legyen szó gazdaságpolitikáról, családpolitikáról, vagy a tömeges illegális bevándorlás elleni küzdelemről és a biztonságról. Ezért is fontos, hogy a magyar és lengyel barátság és együttműködés Közép-Európa más népei számára is példamutató legyen, és a térség országainak hinniük kell abban, hogy “csak együtt lehetünk erősek”. Az évszázados berögződéseket meghaladva érdemes minden közép-európai államnak

a szövetségest megtalálni egymásban ahelyett, hogy nagyhatalmú protektorokat keresnénk, sokszor akár a velünk egy sorsot osztó szomszéd rovására

– mondta Kövér László.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 1968. április 12.
Mátrai Zsuzsa énekesnő részt vesz az Egy óra Majláth Júliával című műsor felvételén. A műsort húsvét hétfőn mutatják be a Magyar Televízióban Kalmár András rendezésében.
MTI Fotó: Patkó Klári
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.