Belföld

Rövidített útvonalon jár a hétvégén a hármas metró

Hamarosan indul a vonalfelújítás, de már az előkészületek során is nélkülözni kell a metrót.

Pótlóbusz jár az M3-as metró vonalán 2017. október 28-án és 29-én (szombaton és vasárnap) a Deák Ferenc tér és Újpest-Központ között, a metrószerelvények pedig rövidített útvonalon, Kőbánya-Kispest és a Deák Ferenc tér között közlekednek – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). Újpest és a belváros között a 14-es villamos vonalán hétvégén is – a hétköznap megszokott módon – háromkocsis szerelvények viszik az utasokat. A metrópótlásra az M3-as vonal hamarosan induló rekonstrukciós munkáinak előkészületei miatt van szükség.

A felújítás miatti pótlás november 4-től (szombattól) indul: az M3-as metró munkanapokon az első hajnali járatindulástól 20:30-ig rövidített útvonalon, Kőbánya-Kispest és a Lehel tér között közlekedik. Esténként, 20:30 után, valamint szombaton és vasárnap egész nap a metró helyett a teljes vonalon pótlóbusz jár. A részletekről a BKK honlapján lehet tájékozódni.

A munkálatok miatt változás lesz a buszközlekedésben is:

  • Az Óbuda felé közlekedő 9-es busz Deák Ferenc tér M megállóját az október 28-29-i hétvégére áthelyezik: a buszokra a Bajcsy-Zsilinszky úton, az Anker köz kereszteződése után lehet felszállni.
  • A Gyöngyösi utca M irányú 15-ös és az Árpád híd M felé közlekedő 115-ös buszra október 28-tól várhatóan a metróvonal északi szakasza felújításának befejezéséig a Deák Ferenc tér M megállójuk helyett az Erzsébet téren, a 105-ös busz megállóhelyén lehet felszállni.
  • A 15-ös busz Gyöngyösi utca M végállomási felszállóhelyét október 28-tól a Váci úton a Babér utca kereszteződése elé helyezik át, és várhatóan csak a metróvonal északi szakasza felújításának befejezésével helyezik majd vissza.
  • A 105-ös busz Gyöngyösi utca M végállomási felszállóhelyét október 28-tól a Váci úton a 15-ös busz Gyöngyösi utcában lévő felszállóhelyére helyezik át, és várhatóan csak a metróvonal északi szakasza felújításának befejezésével helyezik majd vissza.
  • A késő esti utolsó metróhoz csatlakozó egyes óbudai és újpesti, valamint dél-pesti járatok néhány perccel később, az utolsó metrópótló busz és metró érkezéséhez igazodva indulnak.

Az október 28-29-i metrópótlás idején a metró és a pótlóbusz közötti átszállás esetén nem szükséges új jegyet érvényesíteni; vonaljegy, gyűjtőjegy, metrószakaszjegy, valamint egyszeres átszállójegy használata esetén azonban a már kezelt jegyet annak számkocka nélküli végén ismét kezelni kell. Ha mindkét végén számkockával ellátott átszállójeggyel utazik valaki, nem kell újrakezelni, hogy a későbbi, újabb átszálláskor érvényesíthető maradjon.

Kiemelt kép: MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik