Belföld

Orbán meglepő dologgal bízta meg Fazekas Sándort

A földművelésügyi miniszter válaszolt a kormányfő helyett arra, hogy mi lesz az Irakban harcoló magyar katonákkal.

Orbán Viktor a földművelésügyi minisztert, Fazekas Sándort bízta meg azzal, hogy a parlament keddi plenáris ülésén válaszoljon az MSZP-s Harangozó Tamás kérdésére. Erről az Index ír.

A választás azért meglepő, mert a kérdés arról szólt, mi fog történni az Irakban szolgáló magyar katonákkal az után, hogy az iraki kormányerők megtámadták a kurdokat. Harangozó döbbenetesnek nevezte, hogy Fazekas válaszol, szerinte ez a parlament helyét is kijelöli a kormányfő fejében.

Fazekas a kérdésre annyit válaszolt, hogy komolytalan a felvetés, mert minden misszió embert próbáló, de felkészültek minden helyzetre és megtesznek minden tőlük telhetőt.

Harangozó erre azt mondta, reméli, hogy a magyar katonák túlélése nem Fazekas hozzáértéséről szól. Hangsúlyozta azt is, hogy a magyar katonák az iraki központi kormány kérésére érkeztek, épp azoknak a pesmergáknak a kiképzésére, akikre most a kormány lő. Azt kérte Fazekastól, hogy válaszoljon tisztességesen arra, gondolkodik-e a kormány azon, hogy mi lesz a 200 magyar katonával, ha a konfliktus eléri Erbílt.

Az újabb válaszban Fazekas kijelentette, ő volt katona, így tisztában van azzal, hogy a katonákat milyen kötelezettség terheli, majd azt mondta, „az iraki misszióban részt vevőket is megnyugtatom, a kormány figyelemmel kíséri a helyzetet és minden szükséges intézkedést meg fogunk tenni, amennyiben a helyzet indokolja”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik