Nagyvilág

Irak megtámadta a kurdokat

Cikkünket frissítjük.

Az iraki kormányerők pénteken megkezdték hadműveleteiket a kurdok ellen Kirkuk tartományban – jelentette be a hadsereg egyik tábornoka, miközben a kurdok azt hangoztatják, hogy készek megvédeni magukat. Más hírforrások ezt egyelőre nem erősítették meg.

Az iraki tábornok kijelentette, a hadsereg erői visszafoglalják azon állásaikat, amelyeket a kurd fegyveres erők foglaltak el 2014 júniusában, kihasználva az Iszlám Állam dzsihadista szervezet akkori támadása okozta káoszt.

Az olajban gazdag régióban több ezer kurd fegyverest mozgósítottak, ezt még a támadás előtt közölte Maszúd Barzáni kurd elnök egyik tanácsadója.

Hemin Havrami a Twitteren azt írta, a kurd fegyveres erők teljesen készen állnak arra, hogy választ adjanak a többségében síita milíciákat tömörítő Hasd es-Saabi (Népi Mozgósítási Erők) támadására.

Ezt a haderőt az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni harcra hozták létre 2014-ben.

Havrami hozzátette, a konfliktust nem a kurdok élezik ki, ők csupán védekeznek, visszaszorítják a kormányerőket, ha támadnak.

Kirkuk tartomány nem része ugyan az iraki autonóm Kurdisztánnak, de ott is megtartották szeptember 25-ik kurd függetlenségi népszavazást.

Fotó: Europress/NurPhoto/XInhua

Ajánlott videó

Olvasói sztorik