Belföld
Orbán Viktor Passauban

Orbán büszke rá, hogy ezer éve nem háborúztunk a németekkel

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2017. 10. 24. 19:31

Elég Gizellára mutatnunk, és minden kritika elhallgat – mondta a miniszterelnök.
Korábban a témában:

Magyarország és Németország természetes szövetségesek, és ennek a jövőben is így kell maradnia – mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Passauban.

A kormányfő meglátogatta Gizella magyar királyné sírját a Niedernburg kolostorban, ahol rövid beszédében kiemelte: ha német barátainknak találniuk kell egy olyan országot, amellyel legalább ezer éve nem voltak háborúban, akkor rajtunk kívül aligha találnának ilyet.

Orbán Viktor hangsúlyozta: a magyarok történelme a homályba vész, ezért amit biztosan tudunk róla, az különösen nagy érték. Ilyen az, hogy Bajorországból hozott feleséget magának Szent István király – emlékeztetett.

Úgy vélte, az egykori uralkodó akkor még nem tudta, milyen jót tesz ezzel nekünk, hiszen amikor most azokra a rosszindulatú kritikákra kell válaszolnunk, amelyek kétségbe vonják, hogy Magyarország őrzi az európai értékeket, elég Gizellára mutatnunk, és minden kritika elhallgat.

A miniszterelnök felidézte: miután első királyunk meghalt, Magyarország sötét polgárháborús időszakba süllyedt, és kétséges volt, mi történik, ki tudunk-e tartani a kereszténység mellett, de olyan erős volt Gizella és István öröksége, olyan nagy volt a tekintélyük, hogy sikerült stabilizálni és konszolidálni a helyzetet.

Orbán részt vett a Passauer Neue Presse című lap által Európa-szkepszis – Miért van szükségünk Európára? címmel rendezett pódiumbeszélgetésen. Itt a megvédendő eredmények között említette Helmut Kohl egykori német kancellár nagy álmát, a schengeni rendszert és a szabad munkaerőáramlást.

Hangsúlyozta: Magyarországnak fontos Európa sikere, mert mi magyarok évszázadokon át védtük Európa keleti határait, sok véráldozatot hoztunk a kontinensért. Másrészt annak idején tudtuk, hogy ha a kommunisták hatalmát meg akarjuk dönteni és a szovjeteket ki akarjuk küldeni, ezt csak akkor lehet, ha e mögött egységes európai akarat van, vagyis a magyar szabadság és függetlenség, valamint Európa újraegyesítése ugyanaz a történet – magyarázta.

Kitért arra is, hogy szerinte nem lehet befogadni egy országba új népcsoportokat, ha ezt az ott élők nem akarják, tudomásul kell venni, hogy a magyar emberek nem akarnak hozzájuk képest különböző népcsoportokat befogadni. És ha ez így van, neki az a dolga, hogy a magyarok akaratának érvényt szerezzen, ez a demokrácia lényege.

A jövőben várhatóan több tízmillió ember hagyhatja el a szülőföldjét, kérdés, hogyan tekintünk e folyamatra: megadjuk-e magunkat neki, vagy meg akarjuk fékezni – magyarázta. Közölte: erre a kérdésre mindenki egyforma választ ad, kivéve Európa, mert miközben az Egyesült Államok, Ausztrália, Kína, Oroszország, a Perzsa-öböl gazdag országai szigorúan védik határaikat, Európa kinyitja a határait.

Minden európai országnak joga van eldönteni, milyen választ ad erre a kihívásra, a magyarok azt mondják, megvédik a határaikat – jelentette ki Orbán Viktor. (MTI)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Hooded computer hacker working on desktop PC computer. P2P and piracy, computer virus and trojans, phishing, malware and ransomware concept with glitch effect.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.