Belföld

Orbán büszke rá, hogy ezer éve nem háborúztunk a németekkel

Elég Gizellára mutatnunk, és minden kritika elhallgat – mondta a miniszterelnök.

Magyarország és Németország természetes szövetségesek, és ennek a jövőben is így kell maradnia – mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Passauban.

A kormányfő meglátogatta Gizella magyar királyné sírját a Niedernburg kolostorban, ahol rövid beszédében kiemelte: ha német barátainknak találniuk kell egy olyan országot, amellyel legalább ezer éve nem voltak háborúban, akkor rajtunk kívül aligha találnának ilyet.

Orbán Viktor hangsúlyozta: a magyarok történelme a homályba vész, ezért amit biztosan tudunk róla, az különösen nagy érték. Ilyen az, hogy Bajorországból hozott feleséget magának Szent István király – emlékeztetett.

Úgy vélte, az egykori uralkodó akkor még nem tudta, milyen jót tesz ezzel nekünk, hiszen amikor most azokra a rosszindulatú kritikákra kell válaszolnunk, amelyek kétségbe vonják, hogy Magyarország őrzi az európai értékeket, elég Gizellára mutatnunk, és minden kritika elhallgat.

A miniszterelnök felidézte: miután első királyunk meghalt, Magyarország sötét polgárháborús időszakba süllyedt, és kétséges volt, mi történik, ki tudunk-e tartani a kereszténység mellett, de olyan erős volt Gizella és István öröksége, olyan nagy volt a tekintélyük, hogy sikerült stabilizálni és konszolidálni a helyzetet.

Orbán részt vett a Passauer Neue Presse című lap által Európa-szkepszis – Miért van szükségünk Európára? címmel rendezett pódiumbeszélgetésen. Itt a megvédendő eredmények között említette Helmut Kohl egykori német kancellár nagy álmát, a schengeni rendszert és a szabad munkaerőáramlást.

Hangsúlyozta: Magyarországnak fontos Európa sikere, mert mi magyarok évszázadokon át védtük Európa keleti határait, sok véráldozatot hoztunk a kontinensért. Másrészt annak idején tudtuk, hogy ha a kommunisták hatalmát meg akarjuk dönteni és a szovjeteket ki akarjuk küldeni, ezt csak akkor lehet, ha e mögött egységes európai akarat van, vagyis a magyar szabadság és függetlenség, valamint Európa újraegyesítése ugyanaz a történet – magyarázta.

Kitért arra is, hogy szerinte nem lehet befogadni egy országba új népcsoportokat, ha ezt az ott élők nem akarják, tudomásul kell venni, hogy a magyar emberek nem akarnak hozzájuk képest különböző népcsoportokat befogadni. És ha ez így van, neki az a dolga, hogy a magyarok akaratának érvényt szerezzen, ez a demokrácia lényege.

A jövőben várhatóan több tízmillió ember hagyhatja el a szülőföldjét, kérdés, hogyan tekintünk e folyamatra: megadjuk-e magunkat neki, vagy meg akarjuk fékezni – magyarázta. Közölte: erre a kérdésre mindenki egyforma választ ad, kivéve Európa, mert miközben az Egyesült Államok, Ausztrália, Kína, Oroszország, a Perzsa-öböl gazdag országai szigorúan védik határaikat, Európa kinyitja a határait.

Minden európai országnak joga van eldönteni, milyen választ ad erre a kihívásra, a magyarok azt mondják, megvédik a határaikat – jelentette ki Orbán Viktor. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik